Naslovnica Slovenija 5 knjižnih novosti Planinske zveze Slovenije

5 knjižnih novosti Planinske zveze Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije se med svojimi mnogimi aktivnostmi ukvarja tudi z založništvom, oziroma z izdajami posebnih publikacij. Tokrat bodo predstavili kar pet novih tiskovin, ki so namenjne različnim skupinam bralcev.  

Dolomiti so uvrščeni tudi na UNESCO-v seznam svetovne dediščine (foto: PZS)

 

Jutri bodo na posebni tiskovni konferenci predstavili 5 svežih novosti Planinske založbe PZS. Prvo delo govori o Slovenski planinski poti (SPP), ki je zelo popularna kar se tiče domačih gora, obenem pa je tudi ena najstarejših vezni poti v Evropi oziroma kar na svetu. Doslej je bilo prodanih že več kot 100 tisoč ‘Dnevnikov s SPP’, prehodilo več kot deset tisoč planincev, med njimi skoraj tisoč tujcev. Nov vodnik ‘Slovenska planinska pot’ izpod peresa prekaljenih piscev gorniške literature Gorazda Goriška, Mojce Stritar Kučuk in Andraža Poljanca je v slovenščini izšel oktobra lani.

Sedaj pa je v prevodu Gorazda Pipenbaherja izšel še ponatis ‘Slovenske planinske poti’ v angleščini in sicer ne v treh delih kot slovenski original, ampak v eni skupni knjigi, ki vsebuje tudi napotke za varnejši obisk gora. Druga knjižna novost se imenuje ‘Dolomiti po dolgem in počez’ in je nadgradnja uspešnice – vodnika ‘Dolomiti, sanjske gore’. Delo predstavlja 60 zanimivih, najbolj obiskanih poti v Dolomitih. Avtor je Andrej Mašera, izkušen poznavalec gora in zaljubljenec v to prelepo gorsko krajino. Slednji je zbral ture po zavarovanih plezalnih poteh (feratah), nekaj lažjih tur in še izbor najzahtevnejših alpinističnih vzponov. 

Knjiga ‘Tista lepa leta: Spomini Rada Kočevarja‘, ki sta jo soustvarila Rado Kočevar in Mojca Volkar Trobevšek, je tretja novost Planinske zveze Slovenije, ki je že dva meseca po izidu doživela prvi ponatis. Kočavar je bil odličen alpinist prve povojne generacije, ki s svojim nekajletnim intenzivnim delovanjem, velikimi plezalnimi uspehi in kasnejšim nenadnim zatonom predstavlja svojevrsten fenomen v zgodovini slovenskega alpinizma. Lani je prejel priznanje PZS za življenjsko delo v alpinizmu, že leta 2010 pa so o njem posneli dokumentarni film ‘Tista lepa leta’.

Čerto delo Planinske založbe je avtobiografija Joža Miheliča ‘Vprašaj goro’. Gre za pripoved o skromnih in poštenih ljudeh, ki so živeli predani svojemu rodu, domu in zemlji. “Je spomin na otroštvo v Bohinju, na prijateljske vezi, ki so nastale v dobi zorenja, na plezalne začetke in najbolj polna leta njegovega alpinizma ter na turno smučanje, ki mu Joža Mihelič ostaja zvest vse življenje. Nov slavospev bohinjskim goram odlikujeta izbrušen slog in ljubezen do gora, po katerem slovijo tudi dela Joževega brata Tineta Miheliča,” so pojasnili s PZS. 

Zadnja nova tiskovni pa je nemanjena najmlajšim. Slikanica ‘Pravljica o gamsku Viliju in gorskih rožicah’ je plod otroške avtorice Stanke Klakočer. Zgodba se začne, ko je gamsje šole konec in se Vilijevi prijatelji razkropijo po planinah, zato jih pogreša. Radovedni gamsek pa se potem spoprijatelji s številnimi gorskimi cvetlicami in jih tako tudi približa mlademu bralcu. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.