Naslovnica Gospodarstvo 3 milijone evrov za 50 projektov Lokalnih akcijskih skupin

3 milijone evrov za 50 projektov Lokalnih akcijskih skupin

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v okviru mehanizma izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, imenovanem CLLD, odobrilo sredstva za izvedbo operacij Lokalnih akcijskih skupin LAS. S tem korakom na ministrstvu uresničujejo začrtano strategijo lokalnega razvoja. Potrdili so namreč prvih 50 projektov v skupni vrednosti nekaj več kot 3 milijone evrov, od tega je bila odobrena skupna vrednost sofinanciranja približno 2 milijona evrov.

las radovljica

Tudi v Radovljici deluje Lokalna akcijska skupina (foto: las-gorenjskakošarica.si)

 

Največji projekt v okviru mehanizma CLLD ( izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost) je projekt LAS-a Haloze oz. Vinarske zadruge Haloze, ki ji je uspelo za operacijo Povezovanje in blagovna znamka za kakovost vin v Halozah pridobiti sofinanciranje v višini skoraj 200.000 EUR. S podporo in vlaganjem v tehnološki razvoj bo zadruga omogočila razvojno prestrukturiranje, zato minister upa, da bodo mladi zaznali priložnost za ustvarjanje lastnih dejavnosti in delovnih mest ter se bodo znova začeli ukvarjati z vinogradništvom.

»Na prvi pogled gre za majhne projekte, ki pa ljudem v lokalnem okolju pomenijo veliko! Gre namreč za manjše turistične projekte, infrastrukturne projekte, kot denimo kolesarske poti, pa denimo oblikovanje kmetijskih zadrug za bolj konkurenčen nastop na trgu in podobno. Operacije LAS so dodaten mehanizem, s pomočjo katerega finančno podpiramo projekte, ki neposredno zadevajo državljane in kakovost njihovih življenj. Le s povezovanjem ponudnikov v enotno blagovno znamko se lahko doseže primeren učinek in vidni rezultati, morda nam do neke mere uspe celo ustaviti odseljevanje mladih,« je povedal Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. 

Med večjimi prejemniki javnih sredstev v okviru mehanizma CLLD so v sporočilu za javnost MGRT izpostavili še Zavod za trajnostni razvoj temeniške in mirnske doline, ki bo za projekt povezovanja certificiranih ponudnikov storitev ali produktov za skupen pristop na trgu prejel 132.849,58 EUR, ter projekt Spodbujanja trajne mobilnosti in urbane ureditve Mežiške doline, za katerega bo LAS Mežiške doline prejel sredstva v višini 95.000,00 EUR. Ta projekt je namenjen urejanju urbanih naselij Mežiške doline, dvigu kvalitete življenjskega prostora in s tem kvalitete bivanja prebivalcev tega področja, spipno pa so na ministrstvu potrdili sredstva kar za 50 lokalnih projektov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.