Naslovnica Šport Zlata Janja je prva dama svetovnega športnega plezanja

Zlata Janja je prva dama svetovnega športnega plezanja

Avtor: Spletno Uredništvo

 

Svetovno prvenstvo v športnem plezanju Innsbruck 2018 je bilo daleč najuspešnejše za slovensko plezanje, saj se je slovenska ekspedicija domov vrnila s skupno šestimi kolajnami – štirimi športno-plezalnimi in dvema para-plezalnima. Slovensko plezanje bo svoje vrhunske športnike jutri tudi počastilo tako, kot se za šampione spodobi, in sicer bo poseba tiskovna konferenca ob 10. uri v sejni sobi Triglav Planinske zveze Slovenije v Ljubljani (Ob železnici 30 a).

Zlata Janja Garnbret (v sredini) se je povzpela kar na vrh svetovnega športnega plezanja (foto: Luka Fonda)   

 

Janja Garnbret (Šaleški AO) je postala prva in edina plezalka na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah. V Innsbrucku je namreč zadnji konec tedna poskrbela za dva zgodovinska mejnika. Najprej se je sicer zapisala v zgodovino kot prva plezalka z zlatima medaljama v težavnostnem (ta naslov je osvojila leta 2016 v Parizu kot druga najmlajša svetovna prvakinja v zgodovini) in v balvanskem plezanju. Nazadnje pa je devetnajstletna Korošica kot najmlajša tekmovalka v zgodovini postala prva športna plezalka z osvojenim trojčkom zlatih kolajn v težavnosti, balvanih in kombinaciji. Junakinja Janja Garnbret, si je ta naziv dokočno prislužila, ko je po osvojenem naslovu svetovne prvakinje v balvanih in srebrni medalji v težavnosti zadnji dan SP v Innsbrucku osvojila še zlato odličje v plezalnem triatlonu. Garnbretova je s tem uspehom pridobila laskavi naziv ‘prva dama svetovnega športnega plezanja‘. Zato je bila v Avstriji v središču pozornosti svetovnih medijev, vedno pa je naprej odgovarjala peščici slovenskih novinarjev. Uspeh Garnbretove je dopolnil Gregor Vezonik (AK Ravne), ki si je v svojem prvem finalu svetovnega prvenstva priplezal bronasto kolajno in pristavil piko na i izjemni sezoni, v kateri je dosegel svojo krstno zmago svetovnega pokala, in ga končal na skupno petem mestu. Navdušila sta tudi slovenska paraplezalca Tanja Glušič (AK Ravne) in Gregor Selak (Društvo za razvoj plezalne kulture), ki sta v Innsbrucku osvojila bronasto kolajno, za oba že drugo odličje s svetovnega prvenstva v njuni karieri. Slovenska reprezentanca v športnem plezanju je na tako letošnjem prvenstvu skupno osvojila štiri žlahtna odličja in tako seštevek števila medalj na svetovnih prvenstvih dvignila na štirinajst.

Zbiranje odličij se je začelo leta 2001, ko je Martina Čufar v težavnosti postala prva Slovenka z naslovom svetovne prvakinje. Mina Markovič je bila v letih 2009, 2011 in 2014 tretja v kombinaciji, leta 2014 tudi svetovna podprvakinja v težavnosti in leta 2016 v Parizu tretja v tej disciplini. Maja Vidmar je v letih 2007 in 2009 dosegla bron v težavnosti, v moški konkurenci pa je najvišje posegel Jernej Kruder z drugim mestom v balvanskem plezanju leta 2014 v Münchnu.

Janja Garnbret je predlani v Parizu postala svetovna prvakinja v težavnosti, leta 2018 pa osvojila srebro v isti disciplini ter postala svetovna prvakinja v balvanih in olimpijski kombinaciji. V Innsbrucku si je balvanski bron priplezal tudi Gregor Vezonik. Slovenija se lahko pohvali tudi s štirimi paraplezalnimi odličji, nosilca katerih sta gluho-slepa plezalka Tanja Glušič, srebrna leta 2014 in v Innsbrucku bronasta, ter plezalec z multiplo sklerozo Gregor Selak, bronast letos in predlani.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.