Naslovnica Svet & EU Združeno kraljestvo je reagiralo na rast spolnih kaznivih dejanj

Združeno kraljestvo je reagiralo na rast spolnih kaznivih dejanj

Avtor: Spletno Uredništvo
V Združenem kraljestvu (ZK) so morali zaradi nenehne rasti števila spolnih kaznivih dejanj vpeljati nova množična policijska usposabljanja in organizirati tudi posebno enoto za to področje. To se že odraža v povečanem številu aretacij in obsodb storilcev spolnih kaznivih dejanj, odslej pa bodo morali tudi vsi na novo zaposleni policisti odslej opraviti dodatno usposabljanje. Sicer so policisti samo v Angliji in Walesu lani prejeli preko 2 milijona prijav kaznivih dejanj nasilja in spolnih deliktov!
Združeno kraljestvo je reagiralo na rast spolnih kaznivih dejanj

Klasičen prizor iz prestolnice Združenega kraljestva Londona (foto: pxhere.com)

Več kot 4500 policistov iz Anglije in Walesa je že zaključilo poglobljeno dodatno usposabljanje, znano kot ‘Program razvoja veščin preiskovanja posilstva in hudih spolnih prestopkov (RISDP)’. Medtem se je število aretacij zaradi spolnih deliktov v letih 2022 in 2023 povečalo za 25 % v primerjavi z letoma 2019 in 2020, obtožbe z istega področja so se v letu do decembra 2023 v primerjavi z letom prej povečale za 18 %, obtožbe posilstev med odraslimi pa kar za 38 %.

Narašča tudi število pregonov in sicer s 301 v četrtletju pred poskusno izvedbo operacije ‘Soteria’, ki je startala junija leta 2021, na 633 v prvem četrtletju leta 2024. “V letu 2023 so policijske enote Anglije in Walesa prejele 2.054.511 prijav kaznivih dejanj nasilja in spolnih deliktov. To je zmanjšanje za 4,7 % glede na številko leta 2022, ko je bilo prijavljenih 2.155.449 prijav nasilja in spolnih deliktov,” pa pravijo sveži statistični podatki spletne strani CrimeRate.co.uk.

Pionirski program RISDP, ki so ga razvili akademiki ter policija iz Avona in Somerseta, je bistveno posodobil policijski pristop k preiskovanju posilstva in spolnih kaznivih dejanj. Predvsem je pomembno, da policijske sile in tožilci med celotnim postopkom tesneje sodelujejo in pomagajo zagotoviti, da so preiskave osredotočene na dejanja domnevnega storilca, ne pa na žrtve.

Kot so potrdili z Notranjega ministrstva Združenega kraljestva (uradno ‘Home Office’) je sedaj obvezno, da vsi kandidati za zaposlitev v policijskih enotah med svojim šolanjem opravijo tudi usposabljanje na posilstva in spolne zločine. Po poročanju spletnega časopisa WalesOnline pa naj bi policisti lani ustanovljene posebne enote za to področje v prvih 12 mesecih delovanja pripomogli k aretacijam več kot 550 ljudi, ki jih sumijo spolnih napadov na otroke.

 

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.