Naslovnica Slovenija Zdravstveni delavci se bodo preventivno cepili proti opičjim kozam

Zdravstveni delavci se bodo preventivno cepili proti opičjim kozam

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za zdravje prihajajo nova opozorila glede bolezni opičjih koz, ker pa so okužbam najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci, bodo zanje organizirali tudi preventivno cepljenje. Cepljenje bo potekalo s cepivom Jynneos, katerega 1.400 odmerkov bo Slovenija prejela kot donacijo s strani EU.
Zdravstveni delavci se bodo preventivno cepili proti opičjim kozam

Covida 19 še zdaleč ni konec, opičje koze pa so nova globalna nevarnost (foto: ec.council.eu)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob koncu meseca julija oznanila, da bolezen opičjih koz predstavlja resno mednarodno zdravstveno nevarnost. Izvedenci Svetovne zdravstvene organizacije so zato pripravili štiri sklope navodil, ki se razlikujejo glede na intenzivnost epidemioloških razmer v posameznih državah. Navodila vsebujejo načrte o usklajenem odzivu za zaustavitev prenosa in za zaščito ranljivih skupin.

»Po mnenju stroke je v Sloveniji treba zagotoviti preventivno cepljenje pred izpostavljenostjo okužbi za ogrožene zdravstvene delavce, laboratorijsko osebje, ki dela z ortopoksvirusi, osebje kliničnega laboratorija, ki izvaja diagnostične preiskave za opičje koze in druge, ki so lahko ogroženi,« so sporočili Ministrstva za zdravje (MZ). Cepljenje bo potekalo s cepivom Jynneos, katerega 1.400 odmerkov bo Slovenija prejela kot donacijo s strani EU.

Vrh MZ bo zato podpisal pogodbo z Evropsko komisijo, Nacionalni inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa bo v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke ter z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano pripravil vse potrebno za prevzem, hranjenje in uporabo cepiva. NIJZ je sicer že pred časom bolezen uvrstil v prvo skupino nalezljivih bolezni, za katere je obvezna takojšnja prijava.

Navodila za zdravstvene delavce glede obravnave bolnikov, ki so okuženi z opičjimi kozami, so prav tako že na voljo, enako kot navodila za epidemiološko obravnavo potrjenih primerov ter tudi navodila glede tesnih stikov z okuženimi.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.