Naslovnica Gospodarstvo Novo vabilo za sodelovanje v projektih EuBatIn in IPCEI

Novo vabilo za sodelovanje v projektih EuBatIn in IPCEI

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je nekaj dni pred iztekom roka ponovno povabilo slovenska podjetja k sodelovanju v projektu skupnega evropskega interesa na področju baterij in inovacij v zvezi z baterijskimi tehnologijami – projekt ‘EuBatIn’.
Novo vabilo za sodelovanje v projektih EuBatIn in IPCEI

Zeleni prehod EU pomeni tudi obsežno razširitev vseh aktivnosti glede področja baterij (foto: pxhere.com)

Že prvi dan leta 2023 je Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) objavilo prvo vabilo za izkaz interesa glede pridružitve k projektu ‘EuBatIn’, 1. marca pa je bilo že na sporedu srečanje s podjetji, ki so se odzvala. Na tem srečanju so se podjetja seznanila s postopki vzpostavitve in izvajanja projekta skupnega evropskega interesa (IPCEI) in tudi z vsebino projekta ‘EuBatIn’.

»Ker s prvim srečanjem štejemo, da so podjetja dovolj informirana, da pripravijo prvi projektni predlog, ki bo služil pričetku procesa potencialnega umeščanja v verigo vrednosti, tokrat postavljamo rok za oddajo kot skrajni rok, po poteku katerega prijav, ki bodo prepozne ali ne bodo pripravljene na predpisanem obrazcu, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport ne bo upoštevalo kot primernih za nadaljnji proces v IPCEI postopku.

Rok za izkaz interesa in podajo prvega projektnega predloga je 15. marec 2023,« so pojasnili z MGTŠ. Dodali so še, da lahko izkaz interesa in projektni predlog do omenjenega roka oddajo tudi druga slovenska podjetja, ki se niso odzvala na januarsko prvo povabilo. Za podjetja, ki so interes za sodelovanje v IPCEI že izkazala, pa velja, da morajo le še v roku oddati osnovni projektni predlog.

Projekt ‘EuBatIn’ pa ima za cilj zapolniti potrebe po stabilni, trajnostni, inovativni in konkurenčni verigi vrednosti na področju baterij in inovacij v zvezi z baterijskimi tehnologijami za območje celotne EU. Področja, ki jih naslavlja projekt in pomenijo posamezne sklope v verigi vrednosti, so: surovine in napredni materiali, baterijske celice, baterijski sistemi, reciklaža in trajnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.