Naslovnica Kronika Zadnja trika sta uvoz paketa UPS in kršenje pravil FB skupnosti

Zadnja trika sta uvoz paketa UPS in kršenje pravil FB skupnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar se je končal mesec kibernetske varnosti, spletni kriminalci pa so tudi v tem obdobju poskušali z phishing napadi najprej pridobiti osebne podatke žrtev, da bi potem prišli še do njihovega denarja. Pri največ poskusih tovrstnih spletnih prevar se goljufi lažno predstavljajo kot pošta, banka, carina, administratorji družbenih omrežij ali kot podjetje za dostavo pošiljk.
Zadnja trika sta uvoz paketa UPS in kršenje pravil FB skupnosti

Sveže lažno sporočilo spletnih kriminalcev (foto: FB uporabniki)

S slovenskega centra za zaščito uporabnikov spleta SI-CERT in njegovega projekta Varni na internetu so ves čas trajanja ‘Meseca kibernetske varnosti’ opozarjali na različne vrste aktualnih spletnih prevar. Poleg tega so poudarjali, da spletni goljufi podrobno pripravljajo svoje strategije in tudi s pomočjo psihologije izkoriščajo človeške ranljivosti, kot so radovednost, pohlep, strast, naivnost, sočutje, nepozornost, strah, želja po ljubezni in neznanje.

Pri največ poskusih spletnih prevar se goljufi lažno predstavljajo kot pošta, banka, carina, administratorji družbenih omrežij ali kot podjetje za dostavo pošiljk, pri tem pa uporabljajo telefonske klice, SMS sporočila, elektronsko pošto ali sporočila prek družbenih omrežij. »Če ste tudi vi prejeli sporočilo, v katerem vas obveščajo, da ste kršili pravila skupnosti na Facebooku, nikar ne klikajte na povezavo in ne vpisujte gesla.

Še posebej previdni bodite upravljavci poslovnih računov, saj z vpisom gesla, goljufom omogočite dostop do oglaševalskega računa. To lahko vodi v finančno oškodovanje, blokado in celo izbris strani,« so glede enega najnovejših spletnih trikov opozorili strokovnjaki s projekta Varni na internetu. Podobno je konec meseca naokrog krožilo tudi SMS obvestilo o domnevnih carinskih stroških za paket.

Ta paket naj bi za potencialno žrtev uvozilo znano podjetje za dostavo pošiljk UPS. Seveda bi morali za plačilo skromnih 1,99 evrov stroškov klikniti na posebno spletno povezavo, ki pa je lažna. Če tam vpišete vaša gesla oz. posebne podatke to verjetno vodi do izpraznitve vašega bančnega računa…

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.