Naslovnica Svet & EU Po avstralski košarici bo sodelovanje EU s Kanado še večje

Po avstralski košarici bo sodelovanje EU s Kanado še večje

Avtor: Spletno Uredništvo
Potem, ko je EU glede prostotrgovinskega sporazuma pred kratkim dobila košarico s strani Avstralije, bo svoje trgovinske priložnosti iskala drugje – na primer v Kanadi. Tudi zato bosta na bližnjem vrhu Kanada-EU sodelovala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel.
Po avstralski košarici bo sodelovanje EU s Kanado še večje

St. Johns ni le najbolj vzhodno, ampak najbrž tudi najbolj pisano mesto v Kanadi (foto: FB City of St. John’s)

Ta mesec, natančneje 23. in 24. novembra, bo najbolj vzhodno mesto v Kanadi St. John’s, ki se nahaja na otoku Nova Fundlandija, gostilo nov srečanje med visokimi predstavniki Kanade in Evropske unije. Na tem gospodarsko-diplomatskem dogodku bosta EU zastopala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel, kar priča o visokem pomenu tega srečanja.

Iz pisarne predsednika Evropskega sveta je že prišlo sporočilo za javnost, o čem bo govora na vrhu in sicer bodo v ospredje postavili skupno zavezanost k demokratičnim vrednotam, multilateralizmu in na pravilih temelječemu mednarodnemu redu, kar je temelj medsebojnih odnosov. Prav tako bodo potrdili dolgoročno zavezanost EU in Kanade za pomoč Ukrajini ter neomajno podporo pri obrambi njene suverenosti v vseh vidikih.

»Voditelji in voditeljice si bodo prizadevali za napredek pri sodelovanju v podporo odprtim in odpornim gospodarstvom s poudarjanjem pozitivnih rezultatov Celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma (CETA) na področju trgovine in naložb ter oprijemljivih rezultatov strateškega partnerstva med EU in Kanado na področju kritičnih surovin,« so še zapisali v sporočilo za javnost Evropskega sveta.

Prav kritičnim surovinam bo najbrž namenjena precej večja pozornost, saj je EU pred kratkim dobila košarico s strani Avstralije, ki je vsaj začasno odstopila od pogajanj glede prostotrgovinskega sporazuma. Ena od ključnih točk zunanje politike EU pa je (od lanske ruske invazije) postala diverzifikacija virov energije in tudi diverzifikacija virov na področju nabave kritičnih surovin.

Ker je Avstralija bogata z mnogimi od 30 kritičnih surovin, ki se nahajajo na seznamu EU, bo morala EU nadomestne vire najti drugje. Prostotrgovinski sporazum med EU in Kanado CETA pa že deluje, zato bo sodelovanje na tem področju precej lažje povečati. Poleg tega pa bo na vrhu govora še podnebnih spremembah, izgubi biotske raznovrstnosti, onesnaževanju, digitalnem sodelovanju, umetni inteligenci, kibernetski varnosti ter infrastrukturi za povezljivost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.