Naslovnica Gospodarstvo Začetek uradnega ocenjevanja škode v gospodarstvu

Začetek uradnega ocenjevanja škode v gospodarstvu

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je objavilo obrazce, navodila in pojasnila za uradne postopke ocenjevanja škode v gospodarstvu, ki je nastala zaradi posledic nedavnih poplav. Rok za posredovanje ocen škode v gospodarstvu je petek, 1. september 2023.
Začetek uradnega ocenjevanja škode v gospodarstvu

Le 4 občine od skupno 212 slovenskih občin so bile izvzete iz seznama potencialno prizadetih  (foto: MGTŠ/gov.si)

Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so sporočili, da so na osnovi sklepa Uprave RS za zaščito in reševanje začeli uradne postopke za ocenjevanje škode, ki je nastala v gospodarstvu kot posledica vremenske ujme, poplav in plazov. Podjetja bodo na posebnem obrazcu po navodilih in pojasnilih MGTŠ pripravila oceno škode na strojih, opremi in zalogah ter tudi oceno škodo zaradi izpada prihodka.

Rok za posredovanje ocen škode na MGTŠ je dolg približno dva tedna in se izteče v petek, 1. september 2023. Upravičenci do pomoči so lahko gospodarske družbe s sedežem v RS, zadruge, zavodi, podjetniki posamezniki in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost, a morajo izpolnjevati še nekaj dodatnih pogojev. Prvi je ta, da imajo sedež in/ali poslovno enoto v občinah ki jih je Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) označila za prizadete.

Tu pa prihaja do manjše nejasnosti, saj URSZR trenutno še ne navaja vseh posameznih prizadetih občin. Ker je v Sloveniji kar 212 občin, je precej bolj preprosto kot potencialno prizadete občine navesti vse občine v Dolenjski, Gorenjski, Koroški, Osrednje slovenski, Notranjski, Severno primorski, Vzhodno štajerski in Zahodno štajerski regiji, pa tudi v Pomurju, Podravju, Posavju in Zasavju.

Le za občine Ankaran, Piran, Koper in Izola so posebej navedli, da ne sodijo med prizadete občine. »Ocena škode v gospodarstvu (na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka), ki jo bodo oškodovanci iz gospodarstva posredovali, bo osnova za ukrep ‘Predplačila za pomoč v gospodarstvu’ iz Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč ter nato tudi za nadaljnje postopke za pridobitev sredstev (subvencij) za povračilo škode v gospodarstvu.

Ocena škode na poslovnih stavbah se ne vključuje v to oceno škode, saj jo bodo oškodovanci prijavili svoji občini na posebnem obrazcu, ki ga izda občina,« so med drugim še pojasnili z MGTŠ.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.