Naslovnica Slovenija Začetek gradbenih del za nov most čez Kamniško Bistrico

Začetek gradbenih del za nov most čez Kamniško Bistrico

Avtor: Spletno Uredništvo
V prihajajočem tednu se na slovenskem cestnem omrežju obeta odprtje novega gradbišča in sicer gre za most preko Kamniške Bistrice v kraju Stahovica. Promet bo v času gradbenih del potekal izmenično enosmerno, po začasnem montažnem mostu. Prejšnji most se je lani delno sam zrušil med avgustovskim neurjem, nakar so ga morali odstraniti v celoti.
Začetek gradbenih del za nov most čez Kamniško Bistrico

Začasni montažni most bo v Stahovici stal vsaj še eno leto (foto: DRSI/MZI)

Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI) in Ministrstvo za infrastrukturo (MZSI) sta napovedala, da bodo v naslednjih dneh pričela gradbena del za izgradnjo novega mostu čez Kamniško Bistrico in sicer v kraju Stahovica na regionalni cesti R1-225, odsek 1083 Kamnik (Mekinje)−Stahovica. Ne bodo pa le zgradili novega mostu, ampak gre za kar obsežna dela na cestah, podpornih zidovih in drugi okoliški infrastrukturi.

»Projekt obsega izvedbo novega prednapetega premostitvenega objekta (mostu), temeljenega na uvrtanih armiranobetonskih pilotih. Dolžina med krajnimi oporniki bo znašala 40 metrov. V sklopu del je predvidena tudi rekonstrukcija navezovalnih cest v skupni dolžini približno 400 metrov, vključno z izvedbo podpornih zidov ter ureditev celotne komunalne infrastrukture in vodnogospodarskih ureditev,« so podrobneje pojasnili z DRSI in z MZI.

Dodali so, da se bodo vsi predvideni gradbeni posegi pričeli z deli v vodotoku. Po podpisani pogodbi naj bi se nato vse različne delovne aktivnosti nadaljevale skoraj natanko eno leto in se zaključile do 20. julija 2025. Do tedaj bo lokalni promet potekal izmenično enosmerno, po začasnem montažnem mostu ‘Mabey’.

Prejšnji most na isti lokaciji se je delno sam zrušil med ekstremnim neurjem 4. avgusta lanskega leta, ko sta bila na njemu pešec in avtomobil, a se je udrlo cestišče tik pred njima in sta se uspela oba umakniti na varno. Kmalu zatem so strokovne službe ocenile, da tudi ostanek mostu ni varen in zato so ga morali odstraniti v celoti.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.