Naslovnica Kronika Europol proti antisemitskim vsebinam na evropskem spletu

Europol proti antisemitskim vsebinam na evropskem spletu

Avtor: Spletno Uredništvo
Zaradi dogajanja v Palestini se je marsikje namnožilo sovraštvo do Izraela in judovstva nasploh. Pri tem prihaja do vse več objav neprimernih vsebin na spletu, zato je moral ukrepati tudi Europol. Ta je v sodelovanju z organi kazenskega pregona iz 18 evropskih držav in večjimi spletnimi ponudniki storitev izpeljal enodnevno akcijo, v kateri so odkrili in odstranili skoraj 2.000 antisemitskih vsebin.
Europol proti antisemitskim vsebinam na evropskem spletu

Prizor z zadnje junijske tiskovne konference Europola (foto: FB Europol)

Zaradi pokola v Palestini se je marsikje po svetu in tudi v državah EU namnožilo sovraštvo do Izraela in do Judov. Mnogi ljudje ne razumejo, da vsi pripadniki judovske vere niso enakega mnenja in da tudi v Izraelu potekajo protesti proti aktualni uničevalni vladni politiki. Zato se tudi v državah EU prek spleta množijo vsebine, ki so neprimerne, protisemitske in najbrž tudi kazensko pregonljive.

Europol je zato pred kratkim izpeljal enodnevno akcijo, ki je bila namenjena odkrivanju antisemitskih vsebin na spletu in boju proti njim. »Ta usklajena operacija, ki so jo vodili organi v Švici in Združenem kraljestvu, je potekala 27. junija. Operacija je vključevala organe kazenskega pregona iz 18 držav, ki so delovali v tandemu z Europolovo enoto Evropske unije za internetne napotitve (EU IRU) in večjimi spletnimi ponudniki storitev.

Akcijski dan za napotitev je bil namenjen širokemu spektru antisemitskih vsebin, vključno s sovražnim govorom, zanikanjem holokavsta in poveličevanjem nasilja nad judovsko skupnostjo. Primarni cilj je bil odstraniti nezakonite vsebine in zagotoviti, da spletne platforme spoštujejo evropske predpise glede sovražnega govora in diskriminacije,« so pojasnili v izjavi za javnost. Odkrili pa so skoraj 2000 antisemitskih vsebin, ki so jih posredovali ponudnikom spletnih storitev v odstranitev.

Kar je zanimivo, da ilegalne vsebine niso našli le na pro-džihadskih muslimanskih objavah, ampak tako na evropskih skrajno desničarskih, kot tudi na skrajno levičarskih objavah na spletu. Preiskave so potekale v Albaniji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Danski, Franciji, Nemčiji, Madžarski, Irski, Italiji, Litvi, Malti, Portugalski, Romuniji, Španiji, Švedski, Švici, Ukrajini in Združenem kraljestvu, medtem ko Slovenije niso omenili.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.