Naslovnica Slovenija Za vpis v dimnikarske evidence je že skrajni čas

Za vpis v dimnikarske evidence je že skrajni čas

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je prav ob koncu kurilne sezone naokrog razposlalo dopis o zakonsko predpisanih dimnikarskih storitvah, o vpisovanju v evidence teh storitev in o nujnosti rednega vzdrževanja kurilnih naprav.
Za vpis v dimnikarske evidence je že skrajni čas

Dimnikar na strehi (foto: pxhere.com)

Po nekajletnem zatišju se najbrž spet obeta nekoliko ostrejše preverjanje, ali prebivalci Slovenije dosledno spoštujejo predpise o kurilnih napravah in o čiščenju dimnikov. Z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so namreč v prvi fazi naokrog razposlali obvestila za vse tiste, ki po trenutnih evidencah sodeč nimajo opravljenih predpisanih dimnikarskih storitev, oz. jih nimajo vpisanih v evidence.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je namreč pristojno, da vodi vse različne evidence kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav, zbira podatke o opravljenih in neopravljenih dimnikarskih storitvah ter tudi rezultate meritev emisij dimnih plinov. Za vnose podatkov v vse te evidence pa so zadolžene dimnikarske družbe, ki bi jih morali ljudje izbrati že pred približno sedmimi leti.

»Dimnikarske storitve zagotavljajo neoporečno uporabo kurilnih naprav, kar pomeni zaščito zdravja ljudi, zagotavljanje požarne varnosti ter varovanje okolja in učinkovito rabo energije. Zakon o dimnikarskih storitvah, ki je bil sprejet leta 2017, določa, da mora vsak uporabnik za izvajanje dimnikarskih storitev izbrati dimnikarsko družbo, ki mu bo izvajala dimnikarske storitve na njegovih napravah,« so pojasnili z MOPE.

Na spletni strani MOPE je objavljen uradni seznam kvalificiranih podjetij, ki v Sloveniji skrbijo za izvajanje dimnikarskih storitev, sicer pa z ministrstva močno priporočajo redne obiske dimnikarja, saj je tudi med zadnjo kurilno sezono, ki se pravkar končuje, po državi prihajalo do nesreč v obliki požarov in zastrupitev. Do pričetka naslednje kurilne sezone je dovolj časa, da se peči in dimniki preverijo ter nato tudi uredijo vse potrebne dokumentacije.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.