Naslovnica Gospodarstvo Za večje sodelovanje Slovenije in Srbije na področju logistike

Za večje sodelovanje Slovenije in Srbije na področju logistike

Avtor: Spletno Uredništvo
V Beogradu je pred dnevi potekala poslovna konferenca, na kateri je slovenska delegacija potencialnim srbskim partnerjem predstavljala prednosti poslovanja prek Luke Koper in prevoza prek Slovenskih železnic.
Za večje sodelovanje Slovenije in Srbije na področju logistike

Na podobnih poslovnih konferencah le redko vidimo takšno gnečo – zanimanje je bilo ogromno  (foto: spk.rs)

Z Luke Koper so spomnili, da je Srbija zelo pomembna gospodarska partnerica Slovenije, saj se uvršča na 8. mesto med trgovinskimi partnerji, letna blagovna menjava pa znaša preko 2 milijardi evrov. Poleg tega menjava storitev, kamor sodijo tudi transportne storitve, dosega vrednost okrog pol milijarde evrov letno. Slovenija in Srbija sta investicijski partnerici, pri čemer je višina slovenskih investicij v drugo državo precej večja.

»V Srbiji je bilo vloženih za 1,8 milijarde evrov slovenskih naložb, na trgu aktivno deluje 800 slovenskih podjetij – investitorjev, ki zaposlujejo 20.000 delavcev. Izvoznikov in uvoznikov je še veliko več. Po drugi strani pa je srbsko gospodarstvo v Slovenijo doslej vložilo le 670 milijonov evrov – v to so všteti vsi ključni sektorji, kot so bančništvo, industrija, turizem in transport,« so še pojasnili z Luke Koper.

Zato je bila poslovna konferenca, ki so jo v Beogradu v sodelovanju z Luko Koper, Javno agencijo SPIRIT Slovenija, Slovenskimi železnicami, Gospodarsko zbornico Srbije in Slovenskim poslovnim klubom Beograd organizirali na Gospodarski zbornici Slovenije, še toliko bolj pomembna. Cilj konference je bil promovirati sodelovanje s srbskimi podjetji, predvsem s tistimi s področja logistike.

Slovensko gospodarstvo so poleg ostalih zastopali predsednik uprave Luke Koper Boštjanom Napast, predsednica Združenja za promet pri GZS in direktorica SŽ – Tovorni promet Melita Rozman Dacar, generalna direktorica GZS Vesna Nahtigal, predsednik združenja špediterjev koprskega pristanišča in direktor podjetja Fining Čedomir Bojanić ter generalni direktor podjetja Adria Kombi Janez Merlak.

Slovenska stran je srbskim izvoznikom, uvoznikom in še posebej prevoznikom predstavljala prednosti poslovanja prek Luke Koper in prevoza prek Slovenskih železnic. Koprsko pristanišče naj bi bilo zanimiva vstopna točka za blago iz Azije v Srbijo, odpira pa se tudi možnost redne ladijske povezave Kopra z ZDA, ki bi bila zanimiva predvsem za srbske izvoznike.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.