Naslovnica Slovenija Na kongresu tudi o e-odvisnostih slovenske mladine

Na kongresu tudi o e-odvisnostih slovenske mladine

Avtor: Spletno Uredništvo
Včeraj je v Ljubljani potekala ‘Slovenska konferenca o zdravljenju odvisnosti’, ki je bila na vrsti že desetič. Strokovnjaki so predstavili aktualno dogajanje na širšem področju zdravljenj različnih vrst odvisnosti. Poseben del je bil posvečenem otrokom in mladostnikom, kjer so predstavili različne oblike ne-kemičnih zasvojenosti in tudi preventivne programe.
Na kongresu tudi o e-odvisnostih slovenske mladine

Prizor z včerajšnje strokovne konference (foto: Ministrstvo za zdravje)

Včeraj je Štihova dvorana Cankarjevega doma gostila jubilejno, že deseto po vrsti ‘Slovensko konferenco o zdravljenju odvisnosti’. Tam so strokovnjaki predstavili najnovejše razmere in trende s področja obravnave oseb, ki jemljejo droge, zadnje dosežke, potrebe bolnikov in strank ter programe zdravljenja in rehabilitacije, pa tudi novosti glede zdravil za zdravljenje hepatitisa C.

»Imamo pripravljeno letošnjo novo dopolnitev Uredbe z vsaj 14 novimi psihoaktivni snovmi, saj se tudi v Sloveniji soočamo s posebnim izzivom: izredno hitrim pojavljanjem in diverzifikacijo novih psihoaktivnih snovi. V zadnjih 4 letih smo tako v državi na novo regulirali 270 NPS, na seznamu je 536 snovi, kar predstavlja velik izziv,« pa je v uvodnem govoru glede prepovedanih drog povedala Generalna direktorica Direktorata za javno zdravje Vesna Marinko.

Poseben del konference je bil tokrat posvečenem otrokom in mladostnikom. Tam so bile predstavili različne oblike ne-kemičnih odvisnosti – nekoč je primer takšne zasvojenosti predstavljala TV, danes pa je mladina velikokrat zasvojena s spletom, družbenimi omrežji in igricami na svojih e-napravah. Predstavili pa so tudi obstoječe preventivne programe in se zasvojenosti med otroki in mladostniki posvetili z različnih zornih kotov.

Sicer je v Državnem zboru pravkar v obravnavi nova ‘Resolucija o nacionalnem programu na področju prevedenih drog za obdobje od leta 2023 do 2030’, v kateri bo prav tako veliko prostora posvečenega različnim zasvojenostim otrok in mladostnikov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.