Naslovnica Svet & EU Za Slovenijo je ključno spoštovanje mednarodnega prava

Za Slovenijo je ključno spoštovanje mednarodnega prava

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenska diplomacija se je ob robu Generalne skupščine ZN udeležila treh pomembnih sestankov s področij, kjer ima naša država na mednarodnem nivoju zelo aktivno vlogo – srečanja v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču, zasedanja Skupine za mediacijo in dogodka v podporo multilateralizmu. Osrednja pozornost pa je bila tokrat posvečena spoštovanju mednarodnega prava. 

Palača Združenih narodov v New Yoeku vsako leto septembra gosti Generalno skupščino (foto: commons.wikimedia.org)

 

Ob robu vsakoletnega septembrskega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov je tudi letos potekalo srečanje v podporo Mednarodnemu kazenskemu sodišču (MKS). Pripravila ga je Švica s ciljem dodatne krepitve vloge in pomena Mednarodnega kazenskega sodišča. Srečanja sta se udeležila tudi tožilka MKS Fatou Bensouda in predsednik sodišča g. Chile Eboe-Osuji. Osuji bo sicer prihodnji mesec obiskal tudi Ljubljano, sicer pa je Slovenija odločna zagovornica spoštovanja mednarodnega prava.

“Mednarodno kazensko sodišče potrebujemo in sodišče potrebuje nas. Slovenija v zunanji politiki zagovarja vladavino prava in se zavzema za pregon odgovornih za najhujša kazniva dejanja. Slovenija je za delovanje Fonda za pomoč žrtvam tudi letos prispevala sredstva”, je na tem srečanju dejal slovenski zunanji minister dr. Miroslav Cerar. Naša država pa je pravkar tudi zelo intenzivno vključena v priprave konvencije MLA, katero doslej podpira 69 držav.

Gre za iniciativo za sprejem konvencije, ki bo omogočala mednarodno-pravno pomoč in izročitev v primeru največjih zločinov, kot so genocid, zločini proti človečnosti ter vojni zločini.»V tem kontekstu se bo zavzemala za krepitev načela komplementarnosti in kot članica jedrne skupine nadaljevala z delom na pobudi za sprejem nove konvencije za medsebojno pravno pomoč in izročitev za pregon grozodejstev pred nacionalnimi sodišči (MLA pobuda). Aktivno bo sodelovala tudi v Skupini prijateljev za vladavino prava.

Dejavno se bo vključila v obravnavo letošnjega poročila Komisije za mednarodno pravo (ILC) še posebej pri obravnavi zadnjega poročila in osnutka členov na temogrozodejstev zoper človečnost. Zavzemala se bo tudi za dosledno spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava,« so že pred zasedanjem generalne skupščine napovedali na Ministrstvu za zunanje zadeve RS (MZZ). Pojasnili so še, da je osnutek konvencije MLA v fazi priprave za pogajanja, slednja pa bodo junija 2020 potekala v Sloveniji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.