Naslovnica Gospodarstvo Za javna dela letos 15-krat manj denarja kot leta 2019

Za javna dela letos 15-krat manj denarja kot leta 2019

Avtor: Spletno Uredništvo
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje bo v ponedeljek, 14. junija, objavil javno povabilo za izbor programov javnih del za leto 2021. Za programe je letos na voljo milijon evrov, predvidena pa je vključitev 250 oseb, kar se zdi zelo malo. Za leto 2019 so na primer razpolagali s 15 milijoni evrov ter so lahko tako pripravili programe za 2.800 dolgotrajno brezposelnih.
Pandemija je očitno hudo zdesetkala javna dela (foto: Boris Thaser/pxhere.com)

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pred objavo spomnilo, da se v programe javnih del lahko vključujejo dolgotrajno brezposelne osebe, ki jih napoti Zavod RS za zaposlovanje. Poleg tega so dodali, da sodijo med dolgotrajno brezposelne osebe tudi tiste, ki so bile pred in po nastopu začasne nezaposljivosti prijavljene v evidenci brezposelnih oseb za leto dni ali še dlje.

V izboru programov javnih del za leto 2021 je prvi sklop programov javnih del namenjen aktivnostim v splošno družbeno korist s področja socialnega varstva. V drugi sklop sodijo javna dela v splošno družbeno korist z vseh ostalih področij, kot so kmetijstvo, vzgoja in izobraževanje, šport, okolje in prostor, kultura, itd. Javno povabilo bo odprto od torka, 15. junija, pa vse do 31. oktobra. Posameznik bo lahko vključen najdlje do 31. decembra.

»Javna dela so poseben program aktivne politike zaposlovanja, ki pomembno prispevajo k zagotavljanju odzivnega trga dela, eno ključnih prioritet ministra Janeza Ciglerja Kralja,« so ob tem poudarili z Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato je malce nenavadno, da je za programe letos na voljo le milijon evrov, predvidena pa je vključitev samo 250 težko zaposljivih oseb.

Po podatkih Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje so na primer za leto 2019 javno povabilo objavili 23. novembra 2018 (torej ne v zadnjem hipu, ampak dober mesec pred pričetkom koledarskega leta) in za izvajanje programov javnih del so tedaj iz proračuna Republike Slovenije namenili 15 milijonov evrov, zato so lahko v programe vključili približno 2.800 dolgotrajno brezposelnih.

Letos bo torej za javna dela na voljo 15-krat manj sredstev, razpisanih pa je kar 2550 delovnih mest manj kot pred dvema letoma.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.