Naslovnica Slovenija Za Bazo 20 bo potrebna dodatna koordinacija

Za Bazo 20 bo potrebna dodatna koordinacija

Avtor: Spletno Uredništvo

V bližini Kočevskega Roga poteka obnova partizanske Baze 20, potek del pa so si ogledali predstavniki državnih teles in lokalnih oblasti. Med obiskom so se prepričali, da nujna vzdrževalna dela tečejo dobro, vseeno pa so sedaj ugotovili, da potrebujejo še dodatno koordinacijsko komisijo.

Najstarejša baraka v Bazi 20, ob njej sta kuhinja in prostor za prireditve (foto: dolenjskimuzej.si)

Baza 20 je bila glavna baza izvršnega odbora OF v Kočevskem Rogu med drugo svetovno vojno oz. konkretneje med letoma 1942 in 1944. Prostor za bazo je bil izbran zaradi izredno težke dostopnosti. Prva stalna baraka je bila na tem prostoru sicer zgrajena šele aprila 1943, a je baza delovala že v času italijanske ofenzive leta 1942. Baza 20 je ob koncu leta 1943 obsegala kompleks 26 barak, v njej pa se je zadrževalo okoli 140 borcev NOB.

Lokacija baze je ostala neodkrita do konca vojne. Od leta 1952 je Baza 20 zaščitena kot kulturni spomenik, saj je bila unikatno tovrstno oporišče v Evropi med drugo svetovno vojno. Poleg tega je na širšem območju Kočevskega Roga delovalo skupno 24 partizanskih bolnic, še danes sta ohranjeni bolnici Jelendol in Zgornji Hrastnik. Leta 1999 je bila Baza 20, skupaj z omenjenima bolnišnicama, z odlokom razglašena za kulturni spomenik državnega pomena v Republiki Sloveniji.

Državna sekretarka Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP)Tanja Strniša si je te dni potek nujnih vzdrževalnih del ogledala v spremstvu vodstva Slovenskih državnih gozdov (SiDG), župana Dolenjskih Toplic Jožeta Muhiča ter predstavnikov Ministrstva za kulturo, Dolenjskega muzeja Novo mesto in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto.

Na MKGP so zapisali, da po skupni oceni dela potekajo dobro in bodo, vsaj tista nujna, končana še v letošnjem letu, ko mineva 75 let od postavitve Baze 20. Vseeno pa so se prisotni dogovorili, da se v naslednjih mesecih ustanovi koordinacijsko telo, sestavljeno iz predstavnikov vseh deležnikov, ki bo pripravilo širši strokovni program obnove in vsebin v Bazi 20.

Vlada RS je sicer ob sprejemanju Strateškega načrta poslovanja SiDG in v aneksu k Pogodbi o upravljanju z gozdovi v lasti države vzdrževanje zunanje urejenosti objektov Baze 20 in partizanskih bolnic Jelendol ter Zgornji Hrastnik, ki imajo status kulturnega spomenika državnega pomena, dodelila podjetju Slovenski državni gozdovi (SiDG). Ministrstvo za kulturo pa še naprej financira, medtem ko Dolenjski muzej Novo mesto upravlja in vzdržuje muzejsko zbirko ter notranjo opremo objektov in zagotavlja skrbnika oz. muzejskega vodiča. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.