Naslovnica Kronika Vse več nezgod v gorah in slaba pripravljenost tujcev

Vse več nezgod v gorah in slaba pripravljenost tujcev

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je pred kratkim objavila novo varnostno opozorilo za obiskovalce slovenskih gora. Do te izredne objave je prišlo potem, ko so morali na isti dan gorski reševalci in helikopterske enote opraviti kar 4 posredovanja.
Vse več nezgod v gorah in slaba pripravljenost tujcev

Pogled iz helikopterske kabine med eno od zadnjih reševalnih akcij (foto: policija.si)

Poletna sezona se je pričela tudi za ljubitelje gora, večji obisk pa pomeni več možnosti za nezgode. Tako je po vsakoletni predsezonski preventivno-osveščevalni akciji Planinske zveze Slovenije (PZS) tudi Policija morala objaviti javni poziv za planince, oziroma kar za vse obiskovalce slovenskega gorskega sveta. Istega dne so morali namreč gorski reševalci in helikopterske enote posredovati kar štirikrat.

Pri vsakem od štirih posredovanj je bil vzrok različen – v enem primeru je šlo za bolezen, v drugem za zdrs s poškodbo noge, v tretjem za onemoglega in podhlajenega planinca, v zadnjem pa za padec s hujšo poškodbo noge. »Največ nesreč se zgodi zaradi slabe pripravljenosti pohodnikov, precenjevanja svojih zmogljivosti, pa tudi zaradi slabe informiranosti predvsem tujcev, ki se podajajo v slovenske gore.

Zato vse obiskovalce gora pozivamo, naj se v gore odpravljajo le ustrezno pripravljeni, turistične delavce pa, da tujce, ki jim nudijo nastanitve, opozorijo na zahtevnost slovenskih gora in jih spodbudijo, da pred turo poiščejo ustrezne informacije. Nespametne in slabo pripravljene ture se lahko namreč zelo tragično končajo,« so se na slovenske turistične delavce tokrat posebej obrnili s Policije.

V mesecu juniju je bilo namreč opravljenih kar 30 helikopterskih reševanj, od tega je bilo 18 tujcev in 12 slovenskih državljanov. Sploh se pri tujcih ugotavlja, da so slabo pripravljeni na ture in največkrat tudi zelo slabo informirani. Glede samih vzrokov nesreč pa prevladujejo padci in zdrsi, zahtevnost snežišč v visokogorju ter že omenjena slaba pripravljenost pohodnikov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.