Naslovnica Svet & EU Galwayska izjava in segrevanje Atlantika

Galwayska izjava in segrevanje Atlantika

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska unija, ZDA in Kanada pravkar obeležujejo 10. obletnico sporazuma o sodelovanju pri raziskavah Atlantskega oceana, imenovanega Galwayska izjava. Čas ne bi mogel biti bolj primeren, saj se je letos zaradi vremenske anomalije severni del Atlantika segrel, kot še nikoli v sodobni zgodovini.
Galwayska izjava in segrevanje Atlantika

Podnebne spremembe so že opazne po vsem svetu, tudi na severnem Atlantiku (foto: pxhere.com)

Galwayska izjava govori o skupnih naporih EU, ZDA in Kanade za povečanje poznavanja Atlantskega oceana in o skupnem trajnostnem upravljanju tega vira. To sodelovanje je bilo v zadnjih desetih letih ključnega pomena pri spodbujanju skupnih raziskav in meddisciplinarnih prizadevanj, ki so spremenila način preučevanja oceanskih ekosistemov, vključno z globokim morjem, in sodelovanja z mednarodnimi partnerji.

Ta sporazum, ki je dobil ime po irskem pristaniškem mestu Galway, je spodbudil val pobud, projektov in razvoja politik, namenjenih reševanju najbolj perečih vprašanj v znanosti o oceanih. Poleg tega je bil katalizator za druge atlantske izjave in sporazume, med njimi ‘Belemsko izjavo o sodelovanju pri raziskavah in inovacijah v Atlantskem oceanu’ ter ‘All-Atlantic Ocean Research and Innovation Alliance’ (AAORIA).

Galwayska izjava govori o obnovi morskih ekosistemov, o zaščiti obalnih skupnosti pred dvigom morske gladine, o napredku oceanske znanosti, raziskav in sistemov opazovanja za pomoč ranljivim vrstam in habitatom, o usklajevanju programov in instrumentov za izvajanje strateških skupnih dejavnosti ter o obravnavanju skupnih izzivov za bolj trajnostno rabo morskih virov.

Ob prisotnosti predstavnikov EU, ZDA in Kanade bodo deseto obletnico sporazuma danes in jutri slavnostno obeležili v Iveagh House v irski prestolnici Dublinu. Najbrž bo veliko govora tudi o globalnem segrevanju, klimatskih spremembah in rekordnem segrevanju severnega dela Atlantskega oceana, o čemer so svetovni mediji poročali še prejšnji mesec.

Oceani so bili namreč letos že vso pomlad (več kot tri mesece) toplejši kot kadarkoli prej v zgodovini človeškega vodenja evidenc. Temperature v Severnem Atlantiku so bile sredi junija kar približno 35 % višje od prejšnjega rekorda, kar je zagotovo vplivalo na lokalne ekosisteme, poleg tega pa je povzročilo klimatske ekstreme po širšem območju.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.