Naslovnica Šport Vrhunec plezalne sezone bo v Tokiu

Vrhunec plezalne sezone bo v Tokiu

Avtor: Spletno Uredništvo
Plezalna zveza Slovenije običajno v tem času leta pripravi skupno novinarsko konferenco, kjer svoje cilje sezone predstavijo vsi članski in mladinski reprezentanti, tako v ženski, kot tudi v moški konkurenci. Letos bo za najboljši slovenski plezalki vrhunec sezone avgusta na Olimpijskih igrah, za ostale pa na septembrskem svetovnem prvenstvu.
Slovenski športni plezalci so že polno zasedeni s treningi (foto: Luka Fonda/PZS)

Nedvomno bodo višek letošnje plezalne sezone predstavljale Olimpijske igre, kjer se bosta Janja Garnbret in Mia Krampl po napovedih borili za medalje. Mia in Janja bosta torej formo tempirali za nastop v Tokiu, vendar pa zaradi pandemije ostaja še precej neznank. Ogled olimpijskega prizorišča pred pričetkom tekmovanja skoraj zagotovo ne bo možen, prav tako v Tokiu skoraj zagotovo ne bo kakšne predolimpijske tekme, ki bi služila kot splošna generalka za igre.

»Olimpijske igre so moj glavni cilj sezone in svojo formo tempiram na avgust. Še vedno bom tekmovala na nekaj ostalih tekmah svetovnega pokala, zagotovo se bom udeležila prve v Švici. A vsa energija in treningi so usmerjeni v Tokio. V treh dnevih imam pet treningov. Treniram tudi po šest ur na dan, a to je prav fino,« je optimistično napovedala prva slovenska kandidatka za olimpijsko zlato medaljo, trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret.

Selektor slovenskih reprezentanc v športnem plezanju Gorazd Hren je pojasnil, da je pripravljalni načrt za Janjo in Mio prav zaradi pomembnosti olimpijskih nastopov malce drugačen, saj se morata pripravljati na vse tri discipline. Trenutno se poleg balvanov posvečata še hitrosti, kasneje pa bosta v vadbo vključili tudi težavnost. Prav zato se dekleti letos ne bosta udeležili prav vseh mednarodnih tekem, ampak le nekaterih.

Mednarodna zveza za športno plezanje je sicer pred kratkim objavila celoten koledar letošnje tekmovalne sezone. Uvodna preizkušnja bo na sporedu šele čez dva meseca – 16. aprila v Meiringenu v Švici. Od Konec julija se pričenjajo Olimpijske igre v Tokiu, prvi teden v septembru je predvidena tekma svetovnega pokala v Sloveniji, konec septembra pa še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah, ki bo v Moskvi. Sezona se bo zaključila sredi oktobra na Kitajskem.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.