Naslovnica Gospodarstvo Vrh o sodelovanju severnojadranskih pristanišč

Vrh o sodelovanju severnojadranskih pristanišč

Avtor: Spletno Uredništvo
Trst je včeraj gostil srečanje predsednikov uprav petih severnojadranskih pristanišč – Kopra, reke, Trsta, Benetk in Ravenne. Govora je bilo o marsičem, na primer o vplivu dogajanja v Ukrajini na pomorsko gospodarstvo EU, o dogovoru s Kitajsko glede nove svilne poti, o energetskem prehodu in o napovedani reformi italijanskih pristanišč.
Vrh o sodelovanju severnojadranskih pristanišč

Koprsko pristanišče je lani potolklo več rekordov glede pretovora  (foto: SJ)

Vrh o pristaniščih, logistiki, prometu in pomorskem gospodarstvu na območju severnega Jadrana so organizirale italijanske medijske hiše Medi Telegraph, Il Piccolo, Il Secolo XIX in L’Avvisatore marittimo, udeležili pa so se ga predsedniki uprav pristanišč Benetk, Ravenna in Trst na Italijanski strani, izvršni direktor uprave pristanišča Reka ter predsednik uprave Luke Koper Boštjan Napast.

Pogovor se je dotaknil vpliva dogajanja v Ukrajini na pomorsko gospodarstvo v Jadranu in EU, potez in aktivnosti Kitajske glede nove svilne poti,  energetskega ‘zelenega’ prehoda in napovedane reforme italijanskih pristanišč. Prisotni so se strinjali, da je v današnjih zelo nepredvidljivih časih sodelovanje med pristanišči edina prava pot do uspeha, z Luke Koper pa so poudarili, da s sosednjimi pristanišči dobro sodelujejo in si nudijo podporo pri razvoju.

Sicer so v lanskem letu severonojadranska pristanišča, ki so tudi povezana v združenju NAPA, skupaj pretovorili skoraj 3 milijone TEU. Vendar so od tega kar tretjino pretovorili v Kopru in s tem kot prvo pristanišče v celotnem Jadranu presegli izjemno mejo enega milijona pretovorjenih TEU (kontejnerskih enot )v enem koledarskem letu.

»Prednosti sodelovanja je že danes veliko: Transportna pot skozi pristanišča severnega Jadrana je zagotovo bolj ekonomična – tako z vidika časa kot energije. Tranzitni čas tovora je v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči od 5 do 7 dni krajši, kar pomeni za 50 odstotkov manj emisij CO2 v okoljem,« so še dodali z Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.