Naslovnica Kronika Kazni zaradi kršitev delavskih pravic se za Stominus še množijo

Kazni zaradi kršitev delavskih pravic se za Stominus še množijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Inšpektorata za delo so sporočili, da so zaradi številnih kršitev delavskih pravic podjetju Stominus izrekli dodatnih 77.500 evrov kazni. Najbrž pa vsi postopki inšpektorjev še sploh niso končani in bo za to posredniško agencijo kmalu sledilo še kakšno novo presenečenje v obliki denarnih kazni.
Kazni zaradi kršitev delavskih pravic se za Stominus še množijo

Stominus se je znašel v tunelu kršitev delavskih pravic (foto: pxhere.com)

Že oktobra lani so uslužbenci Inšpektorata za delo RS (IRSD) pri uporabnikih storitev podjetja Stominus opravili več inšpekcijskih nadzorov in pri tem ugotovili mnoge kršitve predpisov. Nato so marca v poročilu našteli nepravilnosti pri izplačilu plač, izplačilu regresa, zavarovanju delavcev, izplačilu dodatkov za nočno in nadurno delo, izplačilih plač pod minimalno plačo, zakonsko določenem času počitka za delavce in zahtevani dokumentaciji.

Od tega poročila do danes je IRSD agenciji za posredovanje delovne sile Stominus poslal številne odločbe o prekršku z izrekom globe v skupni vrednosti 77.500 evrov. »Ker se ugotovljene kršitve nanašajo na večje število uporabnikov, katerim je Stominus zagotavljal delo delavcev uporabnikom, vam v nadaljevanju predstavljamo novo ugotovljene kršitve pri posameznik uporabnikih,« so pojasnili delovni inšpektorji.

Stominus je tako glede delavcev za podjetje Tomplast dobil kar 22.000 evrov globe (zaradi neizročanja plačilnih list, neizplačila regresa, neveljavnih potrdil A1 ter ne-prijave izvajanja čezmejnih storitev), za podjetje Don Don pa je prejel 15.500 evrov globe pravni osebi in 2.650 evrov odgovorni osebi (zaradi ne predložitve dokumentacije, neizplačila plače v zakonsko določenem roku, neveljavnih potrdil A1 ter neprijave izvajanja čezmejnih storitev).

Nato je za delavce, ki jih je agencija zagotovila družbi Perutnina Ptuj, Stominus dobil 2.000 evrov globe za pravno osebo (ker se delo ni opravljalo skladno s prijavo na ZRSZ), glede delavcev za podjetje Veplas pa 9.500 evrov kazni za pravno osebo in 1.300 evrov za odgovorno osebo (zaradi neprijave izvajanja čezmejnih storitev ter zaradi izostanka predložitve celotne zahtevane dokumentacije).

Največji znesek bo moral Stoinus plačati glede podjetja Nimrod in sicer kar 28.500 evrov kazni za pravno osebo ter poleg tega še 4.300 evrov za odgovorno osebo (zaradi neizplačila regresa, ne izročanja plačilnih list ter neveljavnih potrdil A1). A to še ni vse. Ker se Stominus ni odzval na pozive IRSD za dostavo dokumentacije glede sodelovanja z družbama Iskra ISD in Perutnina Ptuj, je prejel še dva plačilna naloga v skupni vrednosti 3000 evrov.

Pri tem je IRSD še posebej poudaril, da lahko komentira samo postopke, ki so že zaključeni, in tiste postopke, pri katerih so bili delodajalci o nepravilnostih že obveščeni. To namreč pomeni, da najbrž potekajo tudi drugi postopki, ki pa zaenkrat še niso končani.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.