Naslovnica Gospodarstvo Vrača se bencinski prispevek za energetsko učinkovitost

Vrača se bencinski prispevek za energetsko učinkovitost

Avtor: Spletno Uredništvo
Na zadnji dopisni seji je vlada ponovno uvedla prispevek za energetsko učinkovitost. Slednji bo spet vključen v oblikovanje cen goriv, tako da se bosta tako diesel kot tudi bencin zaradi tega podražila, a za manj kot cent na liter. Prispevek je neizbežen, ker služi za sofinanciranje ukrepov Eko sklada.
Vrača se bencinski prispevek za energetsko učinkovitost

Cene goriv se bodo zaradi vrnitve prispevka skoraj neopazno povišale (foto: publicdomainpictures.net)

Slovenska Vlada je v najnovejši Uredbi o spremembah Uredbe o zagotavljanju prihrankov energije ponovno uvedla prispevek za energetsko učinkovitost. Prav tako je določila višino tega prispevka in sicer bo za dizelsko gorivo višina prispevka 0,8 centa, za motorni bencin pa 0,736 centa. Višina prispevkov ostane ista ne glede na to, ali bo gorivo točeno na slovenskih avtocestah ali na preostalih območjih izven avtocest.

»Prispevek za energetsko učinkovitost je namreč nujno potrebno uvesti nazaj, ker se s pomočjo teh sredstev sofinancira ukrepe preko Eko sklada. S temi sredstvi se podpirajo investicije, ki zvišujejo energetsko neodvisnost, povečujejo energetsko učinkovitost in povečujejo delež obnovljivih virov energije,« so glede nove uredbe pojasnili z Ministrstva za infrastrukturo. Zakonska novost glede prispevka bo sicer začela veljati prihodnjo sredo, 17. avgusta 2022.

Dodali so še, da je uvedba prispevka nujna tudi zaradi tega, ker bi lahko nepričakovan izostanek že predvidenih sredstev ogrozil celotno izvajanje programov Eko sklada in nekaterih javnih razpisov, ki so že v izvajanju. Ponovna uvedba prispevka za energetsko učinkovitost bo seveda vplivala na višjo ceno dizelskega goriva in motornega bencina, a za manj kot 1 cent, kar je za kupca seveda neznaten delež cene goriva.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.