Naslovnica Kronika Kaznovana je bila približno tretjina prekrškarjev

Kaznovana je bila približno tretjina prekrškarjev

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenska Policija je objavila rezultate nedavne akcije za večjo varnost kolesarjev. Policisti so v enem tednu našteli skoraj 800 kršitev, kar je na prvi pogled ogromno. Tokrat so veliko večino kršitev zakuhali kar kolesarji sami, nazadnje pa je bila kaznovana približno tretjina vseh prekrškarjev, ostali so se izvlekli zgolj z opozorilom.
Kaznovana je bila približno tretjina prekrškarjev

Prizor je kljub malce slabši kakovosti fotografije popolnoma jasen (foto: policija.si)

Slovenska Policija je najprej spomnila, da je preventivna akcija za večjo varnost kolesarjev potekala v sodelovanju z Javno agencijo RS za varnost prometa in sicer od 29. julija pa vse do 4. avgusta. V tem obdobju so se policisti z večjo intenzivnostjo posvetili preverjanju, kako kolesarji spoštujejo prometna pravila in kako se do voznikov biciklov v vsakodnevnem prometu obnašajo ostali vozniki.

»V tem času so policisti ugotovili 771 kršitev cestnoprometnih predpisov. Od tega so 680 kršitev, s katerimi je bila ogrožena varnost kolesarjev, storili kar kolesarji sami, 91 kršitev pa voznikih motornih vozil. Z alkotestom so policisti preizkusili 572 kolesarjev in ugotovili, da jih je 28 vozilo pod vplivom alkohola,« so rezultate akcije predstavili s Policije ter dodali, da so od vseh ugotovljenih kršitev so policisti v 491 primerih izrekli le opozorilo.

V preostalih 280 primerih pa so tokrat sledile sankcije. Sicer so najpogostejši vzroki za prometne nesreče s soudeležbo kolesarjevo neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Zato Policija kolesarjem močno priporoča, da naj za vožnjo uporabljajo tiste površine, ki so posebej namenjena kolesarjem, saj so statistično dokazano precej varnejše.

Voznike motornih vozil pa je Policija po tej akciji posebej spomnila, da je predpisana minimalna bočna razdalja pri prehitevanju kolesarjev 1,5 metra.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.