Naslovnica Kronika Vožnja z električnimi skiroji bo odslej prepovedana

Vožnja z električnimi skiroji bo odslej prepovedana

Avtor: Spletno Uredništvo
V ponedeljek 3. aprila bo v uradnem listu RS objavljena nova zakonska uredba o prepovedi vožnje z električnimi skiroji, ki bo pričela veljati takoj. Do spremembe zakona je prišlo zaradi prepočasne vožnje večine voznikov, ki so svojimi igračkami na dveh kolesih hudo ovirali promet v slovenskih naseljih.

Grafika z zgovornimi številkami ob lanski izvedbi preventivne akcije (foto: avp-rs.si)

S prometnega sektorja Notranjega ministrstva so opozorili, da bo v ponedeljek, od 3. aprila 2023 po vseh 272 občinah v državi po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije stopila v veljavnost nova uredba, po kateri je vožnja z električnimi skiroji prepovedana. Do spremembe zakonodaje je prišlo po strokovni analizi dogajanja v slovenskih naseljih, kjer so trume e-skirojevcev zavzele pločnike, cestišča, prehode za pešce in javne fontane ter blokirale promet.

Vozniki električnih skirojev so že dolga desetletja znani po svoji počasni vožnji, zato je že marsikateremu pešcu prekipelo, da o voznikih avtomobilov in tovornjakov ne govorimo. »Končno bo mir pred temi podivjanimi bandami e-skirojevcev, ki so nam že od 1945 grenili življenje«, je dejal krajan Male Račne, ki si ni več upal v Ljubljano, potem ko mu je en od e-nesramnih skirojevcev povozil palec na nogi.

Trgovci pa so najavili pritožbo, saj jim bo upadla prodaja teh izjemnih vozil, na katera ni potrebno montirati luči, smerokazov, odsevnikov, trobelj ali celo tistih smešnih zastarelih kolesarskih zvoncev. Prav tako za voznike e-skirojev ni bila zaželena uporaba čelade, da so si lahko med vožnjo lažje dopisovali med seboj prek pametnih telefonov. Tudi ves trud tistih, ki so svoje e-skiroje predelali za vožnjo po avtocestah, bo v ponedeljek tako padel v vodo.

*Ta članek je nastal na 1. april in v njemu marsikaj ne drži. V resnici se bo v ponedeljek, 3. aprila začela preventivna akcija ‘Varno z e-skirojem’. Policija bo vse do 9. aprila poostreno nadzirala uporabo lahkih motornih vozil, kot so e-skiro, “segway”, električno dvokolo. Lani sta namreč v Sloveniji umrla 2 voznika e-skiroja, letos pa je bilo v prometnih nesrečah po državi udeleženih že 20 voznikov e-skirojev.

Zato bodo policisti preverjali, ali vozniki e-skirojev izpolnjujejo pogoje za udeležbo v prometu, uporabljajo dovoljene prometne površine in nosijo zaščitno čelado, ki je obvezna za vse voznike do dopolnjenega 18. leta starosti, pozorni pa bodo tudi na uporabo slušalk ali mobilnega telefona med vožnjo, kar je prav tako prepovedano.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.