Naslovnica Slovenija Slovenski mobilni laboratorij za analizo ukrajinskih voda

Slovenski mobilni laboratorij za analizo ukrajinskih voda

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenija je Ukrajini pravkar namenila mobilni laboratorij za hitro in kakovostno analizo vode. Ta potujoči laboratorij je namenjena preiskavam vzorcev podzemnih, površinskih, kopalnih in pitnih vod.  Za državo, ki je sredi vojne, je ta pridobitev zelo pomembna, saj so ukrajinski vodotoki in podtalnica ponekod že zelo ogroženi.
Slovenski mobilni laboratorij za analizo ukrajinskih voda

Simbolična predaja slovenskega mobilnega laboratorija za analizo vode (foto: FB MOPE)

Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), Ministrstvo za obrambo (MO) ter Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) so podali skupno izjavo za javnost, da so predstavnici Ukrajine pravkar predali mobilni laboratorij za vzorčenje vode. Ta laboratorij se nahaja v posebnem vozilu, ki ima vgrajeno vso potrebno opremo za analizo najrazličnejših vzorcev podzemnih, površinskih, kopalnih in pitnih vod.

»V roku 24 ur je možna ocena, ali je voda ustrezna za pitje, umivanje, kopanje ali drugo rabo. Prednost mobilnega laboratorija je predvsem v tem, da se analitika lahko izvaja praktično kjerkoli, brez transporta v oddaljene laboratorije in tudi tam, kjer je infrastruktura omejena. Mobilni laboratorij je opremljen s pomočjo slovenskega znanja in več kot 20-letnih izkušenj na področju izvajanja monitoringa voda,« so pojasnili v sporočilu za javnost.

Poleg tega je Slovenija Ukrajini namenila 2 bencinska agregata za proizvodnjo elektrike, set za vzorčenje in meritve podzemne vode, opremo za mikrobiološke preiskave, hitre teste, ki bodo omogočali analitiko višjih koncentracij težkih kovin, cianidov, nitratov v vodi ter nekaj laboratorijskega materiala (filtri, plastenke za vzorce, pipete…). Nabava vse opreme je bila usklajena z ukrajinskim ministrstvom, ki je pristojno za vode.

Skupna finančna vrednost pomoči znaša nekaj čez 104.000 evrov, oprema pa je tudi dobro preverjena, saj jo ARSO že več let uspešno uporablja pri izvajanju monitoringov voda skladno z veljavno slovensko zakonodajo. V to akcijo pomoči se je vključila še Uprava RS za zaščito in reševanje, ki bo tudi zagotovila transport opreme do Ukrajine.

Sicer pa ni potrebno posebej poudarjati, kako pomemben je lahko potujoči laboratorij v državi, ki je sredi vojne, kjer je infrastruktura marsikje močno poškodovana. Poleg tega lahko v vodotoke in v podtalnico pravkar priteka marsikaj škodljivega, kot so svinec, razne kemikalije in kot kaže bo na bojiščih kmalu prisoten tudi osiromašen uran.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.