Naslovnica Gospodarstvo Vodikova dolina severnega Jadrana starta že septembra

Vodikova dolina severnega Jadrana starta že septembra

Avtor: Spletno Uredništvo
Holding Slovenske Elektrarne, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo ter celotni konzorcij 37 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije so podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta ‘Vodikova dolina severnega Jadrana’.
Vodikova dolina severnega Jadrana starta že septembra

Komisija EU že nekaj let spodbuja partnerstva in projekte za preusmeritev na vodik (foto: clean-hydrogen.europa.eu)

Predstavniki Holdinga Slovenske Elektrarne (HSE), ki je vodilni partner v projektu ‘Vodikova dolina severnega Jadrana’ (NAHV – North Adriatic Hydrogen Valley), v imenu 37 partnerjev iz Slovenije, Hrvaške in italijanske avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine, so s skupnim podjetjem Clean Hydrogen Partnership podpisali pogodbo o sofinanciranju projekta NAHV v višini 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev.

»To dejanje je pomenilo uradno zeleno luč za izvajanje tega nadnacionalnega evropskega projekta v okviru programa Obzorje Evropa, katerega cilj je vzpostavitev posebne vodikove doline. Projekt se bo začel izvajati 1. septembra 2023, trajal bo 72 mesecev in bo vključeval sedemnajst pilotnih projektov na vseh treh partnerskih ozemljih,« so pojasnili z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE), ki bo pri projektu imelo pomembno vlogo.

Poleg oblikovanja smernic in politik bo namreč ministrstvo skrbelo tudi za pripravo ustreznega pravnega okvira glede proizvodnje, uporabe in komercializacije vodika. V partnerstvu sodelujejo podjetja, univerze, inštituti in druge javne oz. državne ustanove iz vseh treh držav Severnega Jadrana, cilj projekta pa je proizvodnja več kot 5000 ton vodika na leto iz obnovljivih virov energije, skladiščenje, distribucija in uporaba vodika ter oblikovanje novega trga z vodikom.

Z MOPE so še pojasnili, da bo ta vodik uporabljen predvsem v industriji, kopenskem prometu ter v pomorskem prometu. Zato ni čudno, da ga je Evropska komisija razglasila za vodilno pobudo in je projekt dobil najvišjo oceno med vsemi vodikovimi projekti, predstavljenimi na razpisu v okviru programa Obzorja Evropa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.