Naslovnica Slovenija Zakonske novosti s področja nadzora slovenskih mej

Zakonske novosti s področja nadzora slovenskih mej

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za notranje zadeve je sporočilo, da je začela veljati novela zakona o nadzoru državne meje. S tem sta bili dorečeni pravni podlagi za aktualno vodenje evidenc mejnih kontrol potnikov in za izplačilo odškodnin vsem lastnikom, ki so imeli v preteklosti težave zaradi postavitve ograj na slovenski južni meji.
Zakonske novosti s področja nadzora slovenskih mej

Kot kaže, se bo zaradi ‘začasnih mejnih ograj’ nabralo ogromno stroškov (foto: pxhere.com)

Pravkar je se je malce spremenila zakonodaja glede nadzora slovenske državne meje. Z novostjo je bila tako posodobljena pravna podlaga za vodenje evidenc aktualnih mejnih kontrol potnikov. Z Ministrstva za notranje zadeve RS (MNZ) so ob tej priložnosti spomnili, da tudi po vstopu Hrvaške v ‘schengensko območje’ v Sloveniji še vedno obstajajo trije mednarodni mejni prehodi za zračni promet in dva morska mejna prehoda.

Mednarodni prehodi za zračni promet so na letališčih na Brniku, v Mariboru in v Sečovljah (pri Portorožu) ter tudi v pristaniščih v Kopru in Piranu. Tam se še vedno vodijo evidence o prihodih in odhodih potnikov iz Slovenije, v novih predpisih pa je odrejen spremenjen način obdelave in hrambe osebnih podatkov ter obseg evidence izvajanja izravnalnih ukrepov, pri čemer je prišlo tudi do skrajšanja zakonskega roka za hrambo podatkov s 5 let na 2 leti.

To pa je le prvi del novosti. »Z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o nadzoru državne meje se s ciljem enake obravnave lastnikov zemljišč, ki jim je bila otežena raba zemljišča zaradi postavljene ograje, določa pravna podlaga za izplačilo odškodnine tudi lastnikom, kjer postopki za ustanovitev služnosti v javno korist še niso zaključeni in zato služnost v javno korist še ni bila ustanovljena,« so še pojasnili z MZZ.

Vsem stroškom, ki so nastali zaradi nakupa in postavitev spornih ograj ob meji s Hrvaško, in vsem stroškom, ki so kasneje nastali zaradi popravil, vzdrževanja ter na koncu zaradi njihove odstranitve, se bodo sedaj pridružili še stroški odškodninskih tožb lastnikov zemljišč, ki jim je bila v preteklosti otežena raba zemljišča zaradi postavljene ograje. Nepotrebne mejne ograje bodo tako državo in slovenske davkoplačevalce stale lep kupček denarja.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.