Naslovnica Gospodarstvo Vesolje je nova priložnost za slovensko gospodarstvo

Vesolje je nova priložnost za slovensko gospodarstvo

Avtor: Spletno Uredništvo

Vrh Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je te dni srečal z delegacijo Evropske vesoljske agencije (ESA). Sestanek je bil pomemben zaradi nadgrajevanja članstva Slovenije v tej organizaciji in prizadevanj za pridobitev polnopravnega članstva ter tudi za slovensko gospodarstvo, ki že pridno sodeluje z agencijo. 

 Vesolje je nova priložnost za slovensko gospodarstvo

 Slovenska podjetja bi na primer lahko ponudila nove uniforme za ESA, da ne bodo tako podobne tistim iz TV-serij franšize Star Treek (foto: needpix.com)

 

Evropska vesoljska agencija (ESA) je na sestanek s slovensko stranjo poslala Erica Morela, direktorja za industrijo, javna naročila in pravne zadeve, Nathalie Tinjod iz kabineta generalnega direktorja ESE ter Stephena Aireya, vodjo sektorja za nove države članice ESE. Slovensko delegacijo je vodil prvi mož Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) Zdravko Počivalšek.

Minister je poudaril pomen sodelovanja z ESA predvsem z vidika priložnosti za slovenska visokotehnološka podjetja z visoko dodano vrednostjo, slovensko gospodarstvo pa tako pridobiva tudi na prepoznavnosti tudi na področju vesoljskih tehnologij. V ozadju obiska je dejstvo, da bo Slovenija predvidoma že v prvi polovici prihodnjega leta podpisala nadgrajeni ‘Pridružitveni sporazum’ s tako imenovanim ‘Programom za nove države članice’.

»Njegov namen je aktivna priprava države na polnopravno članstvo s spodbujanjem industrije preko ciljnih aktivnosti in razpisov. Slovenija bi postala polnopravna članica predvidoma leta 2024,« so pojasnili z MGRT. Sicer je v zadnjih treh letih pridruženega članstva devet slovenskih partnerjev z ESO že podpisalo 17 pogodb v skupni vrednosti približno 4,6 milijone evrov. »Zaključeni so vsi projekti iz PECS obdobja v višini 6,4 milijarde evrov, več projektov je še v fazi ocenjevanja, nekateri so tik pred podpisom (cca 2 mio EUR).

Slovenija je leta 2009 z ESO podpisala Sporazum evropske sodelujoče države (PECS), v letu 2016 pa je sodelovanje nadgradila s podpisom Pridružitvenega sporazuma,« so še dodali na gospodarskem ministrstvu. Pridružitveni sporazuma je bil podpisan za obdobje petih let  do leta 2021, Slovenija pa trenutno sodeluje v več programih, kot so Splošni tehnološki program GSTP, Opazovanje Zemlje in Prodex, od novembra letos pa še v programu za znanstvene raziskave E3P ter programu za prihodnje opazovanje Zemlje Future EO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.