Naslovnica Gospodarstvo Veliko zanimanje za Slovensko fotovoltaično konferenco

Veliko zanimanje za Slovensko fotovoltaično konferenco

Avtor: Spletno Uredništvo
Fotovoltaika in pridobivanje električne energije iz sonca postajata vse bolj pomembna gospodarska faktorja, tako za podjetja, kot tudi za državo in družne. Zaradi vse večjega zanimanja za ti področji bo v Ljubljani v sredo, 7. junija, na sporedu že 9. Slovenska fotovoltaična konferenca (SLO-PV), ki jo pripravlja in bo tudi gostila Fakulteta za elektrotehniko.
Veliko zanimanje za Slovensko fotovoltaično konferenco

Lani dokončano fotovoltaično polje ob kanalu hideroelektrarne Zlatoličje (foto: FB DEM)

Ni nobena skrivnost, da sta prodor naprednih tehnologij za izrabo obnovljivih virov energije in energetska draginja pospešila razvoj in povečala povpraševanje po fotovoltaiki in z njo povezanim pridobivanjem električne energije iz sonca. Podatki kažejo, da je bilo v naši državi lani zagnanih neverjetno število 12.231 sončnih elektrarn, kar je skoraj dvakrat toliko kot leto poprej.

Sicer gre v največji meri za male sončne elektrarne, ki služijo za samooskrbo gospodinjstev. Družine se za investicijo v fotovoltaiko odločajo zaradi podražitev elektrike in napovedane spremembe uredbe o samooskrbi z elektriko, ki bo pričela veljati naslednje leto. Podobno velja za manjša in večaj podjetja, pa tudi ob hidroelekrarni Zlatoličje je lani pričel delovati nov segment Sončne elektrarne Zlatoličje.

Zaradi vedno večjega zanimanja in izkoriščanja sončne energije za proizvodnjo električne energije bo v Ljubljani v sredo (7. junija) na sporedu že 9. Slovenska fotovoltaična konferenca (SLO-PV), ki jo pripravlja in jo bo tudi gostila Fakulteta za elektrotehniko (FE) Univerze v Ljubljeni. Vso dogajanje bo v prostorih fakultete potekalo med 9. in 15. uro, program konference pa se napoveduje kot zelo pester.

Poleg FE in njenega Laboratorija za fotovoltaiko in optoelektroniko je soorganizator konference Slovenska tehnološka platforma (STP), sodeluje pa še Slovenski inštitut za standardizacijo (SIST). »Gre za največji strokovni dogodek s področja fotovoltaike v Sloveniji, na katerem bodo strokovnjaki spregovorili o najnovejših trendih s področja raziskav in razvoja sončnih celic, fotonapetostnih modulov, razsmernikov in fotonapetostnih sistemov.

Predstavili bodo informacije o upravljanju in vzdrževanju fotonapetostnih sistemov, spregovorili o razvoju slovenskega fotovoltaičnega trga ter odgovorili na vprašanja glede postavitve sončne elektrarne in ogrevanja sanitarne vode s fotovoltaiko,« so s FE še sporočili v posebni izjavi za javnost.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.