Naslovnica Kronika Ne, niso vas posneli v filmu, gre za spletno prevaro

Ne, niso vas posneli v filmu, gre za spletno prevaro

Avtor: Spletno Uredništvo
Mesec maj so na področju spletnih prevar poleg telefonskih klicev zaznamovala tudi pisna sporočila, ki prihajajo prek aplikacije Messenger. Zadnje čase je bilo najbolj pogosto preprosto sporočilo, ki navidezno prihaja od spletnega znanca, kateri sprašuje, če so vas morda posneli v filmu. Seveda vas niso, ampak gre za trik goljufov.
Ne, niso vas posneli v filmu, gre za spletno prevaro

Ali ste tudi vi zadnje čase dobili takšno sporočilo? (foto: varninainternetu.si)

Angeli varuhi slovenskega spleta, ki so zbrani pri projektu Varni na internetu, so tokrat opozorili na povečano število poskusov prevar prek spletne aplikacije Messenger. Veliko ljudi je namreč v pravkar končanem mesecu maju prejelo preprosto sporočilo, ki navidezno prihaja od spletnega znanca, kateri sprašuje, ali ste se morda zašli v filmskih posnetkih. Seveda vas niso posneli v nobenem filmu, ampak gre v resnici za trik spletnih kriminalcev.

»Če si prejel to sporočilo in kliknil na povezavo ter tam vpisal svoje geslo, si ga dejansko poslal goljufu. Ta je nato uporabil tvoj profil in v tvojem imenu poslal sporočila tvojim kontaktom. Verjetno si ugotovil, da na povezavi ni videoposnetka, v katerem naj bi te tvoj prijatelj na Facebooku videl,« so postopek, kako se poskus te prevare širi prek spletnih kanalov, opisali z orgnizacije Varni na internetu.

Pojasnili pa so še, da se poskus te goljufije, prek katere bi radi spletni kriminalci prišli do denarja naivnežev, nekoliko razlikuje glede na vrsto aparata, kjer se odpira povezavo. Tako odpiranje povezave v mobilnem brskalniku, pelje do preusmeritve na neko spletno stran, ki te prepričuje v namestitev posebne mobilne aplikacije in/ali k včlanitvi v SMS klub.

Oboje nato privede do črpanja denarja naivnežev, ki ubogajo navodila. Če se povezava odpre v aplikaciji Messengerju, se prikaže prijavni obrazec, kjer naj bi vnesli uporabniško ime in geslo za Facebook, če pa se povezavo odpre na računalniku, se prikaže le nekakšna generična spletna stran brez škodljivih elementov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.