Naslovnica Gospodarstvo V Portorožu bo med prazniki devet proti ena za tujce

V Portorožu bo med prazniki devet proti ena za tujce

Avtor: Spletno Uredništvo

Praktično vse slovenske turistične destinacije in ponudniki že nekaj dni poročajo o prazničnem decembrskem vzdušju in dobrih napovedih za zadnji teden leta 2019, kar bo le še zaokrožilo letos zares odlično turistično sezono. Med vsemi ponudniki letos malce izstopajo slovenska naravna zdravilišča.

 V Portorožu bo med prazniki devet proti ena za tujcePo podatkih Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč (SSNZ) kaže, da so se zdravilišča tudi za letošnjenovoletne praznike odlično pripravila (foto: slovenia.info)

 

Vsa slovenska naravna zdravilišča se v letu 2019 lahko pohvalijo s takšnimi ali drugačnimi rekordnimi številkami, ki bodo v zadnjih dneh leta še malce narasle. Terme Olimia naj bi tako do konca leta ustvarile več kot 375.000 prenočitev, 23,5 milijona evrov prihodkov in več kot 2,4 milijona evrov čistega dobička. »Naše kapacitete bodo ponovno več kot odlično zasedene, pripravljamo različne dogodke, tako da se bodo naši gosti odlično počutili,« je za  spletno stran slovenia.info povedall direktor Term Olimia Florjan Vasle.

V Termah Olimia so sicer te dni polno zasedeni, v skladu s pričakovanji pa bodo tudi v letošnjem letu v času silvestrovanja prevladovali italijanski gostje, sledili pa bodo Avstrijci in Nemci. V destinaciji Rogaška Slatina so do konca meseca novembra našteli 46.616 gostov in 251.810 prenočitev. V primerjavi z letom 2018 v enakem obdobju beležijo rast 2,9 % gostov in 3,5 % prenočitev. V decembru pričakujejo naveč slovenskih, ruskih in italijanskih turistov. Sicer je letno razmerje približno tretjina domačih proti  dvema tretjinama tujih gostov.

V času najbolj pričakovanih praznikov v letu v Termah Čatež beležijo dobro zasedenost naših kapacitet v Čatežu kot tudi v svojih enotah v Kopru in Portorožu. V adventnem času naj bi bilo prostih še nekaj sob in apartmajev, medtem ko je za silvestrovo že vse polno. Kot že vrsto let do sedaj so tudi letos povpraševanja zelo kratkoročna in rezervacije v zadnjem hipu. V Termah Čatež napovedujejo obisk gostov iz Italije, pa nato Hrvaške, Srbije in seveda Slovenije. Letos pa za praznične dni napovedujejo tudi večje število ‘kampistov’ z avtodomi.

Prodaja zdraviliško-turističnih storitev Term Krka (ki združujejo naravna zdravilišča Terme Dolenjske Toplice, Terme Šmarješke Toplice in obmorski center Talaso Strunjan), je bila letos za 6 % večja kot v primerljivem lanskem obdobju. Božične in novoletne termine imajo v povsod že skoraj povsem polno zasedene. Večina gostov v prazničnem času bo iz Slovenije in Italije, sledijo pa turisti iz Avstrije in Rusije, Hrvaške in Srbije.

V podjetju Sava turizem so za letos predvideli preko 370.000 prihodov gostov in okoli 1.100.000 prenočitev. V prvih desetih mesecih leta so zabeležili za malce več kot 5 % rast prometa, medtem ko je bila zasedenost primerljiva z lanskim letom. Na vseh Sava Hotels & Resorts destinacijah bodo za zadnje dni leta poskrbeli za animacijski program, ki bo zimsko in praznično obarvan. Največ gostov pričakujejo iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Češke, Nemčije, Italije in celo Velike Britanije.

V Termah Portorož za obdobje med 1. januarjem in 30. novembrom 2019 beležijo približno 4 % rasti števila prihodov, ob približno enakem številu prenočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani – gostje se večkrat odločijo za krajši oddih. Med božičem in novoletnimi prazniki napovedujejo vsaj 90-odstotno zasedenost, računajo pa še na prijave v zadnjem trenutku. Največ bo italijanskih in avstrijskih gostov, sledijo jim domači gostje, gostje iz Nemčije in ruski gostje. Razmerje med domačimi in tujimi gosti v navedenem obdobju je 9:1 (za tujce).

Zanimivo, še najslabše številke beležijo v Termah Zreče. Tam so v prvih 11 mesecih letošnjega leta realizirali 101.170 prenočitev, kar je sicer 1 % manj kot v enakem obdobju leta 2018, a so vseeno ustvarili 2 % več prihodkov od prodaje. Tuji gostje so ustvarili 40 % vseh nočitev. S Slovenske turistične organizacije (STO) so še sporočili, da je v času božično – novoletnih počitnic napovedana skoraj 85 % zasedenost, kar boljše kot v istem obdobju lani. Med tujci bo največ Nemcev, Hrvatov, Madžarov, Italijanov, Rusov in Avstrijcev.

Podobno kot drugje bodo tudi v Termah Dobrna – v Hotelu Vita, Hotelu Park in Vili Higiea, v teh dneh preko 90 % zasedeni. Tudi letos pričakujejo več tujih kot domačih gostov, prevladovali bodo nemški in italijanski obiskovalci, sledili pa jim bodo avstrijski in hrvaški gostje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.