Naslovnica Kronika Nove spletne goljufije, ki so lahko zelo nevarne za zdravje

Nove spletne goljufije, ki so lahko zelo nevarne za zdravje

Avtor: Spletno Uredništvo
Zdravstveni inšpektorat RS še tretjič v zadnjih dveh mesecih javnost opozarja na poskuse prevar s področja prodaje zdravil in prehranskih dopolnil. Kriminalci za večji zaslužek uporabljajo izmišljene intervjuje z znanimi slovenskimi osebnostmi, pri tem protizakonito uporabljajo njihove fotografije in zlorabljajo tudi grafično podobo spletnega mesta 24ur.com.
Nove spletne goljufije, ki so lahko zelo nevarne za zdravje

Znano imunologinjo v izmišljenem tekstu predstavijo kot moškega znanstvenika, seksologa in urologa (foto: ZI/gov.si)

Že sredi novembra so z Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije zagnali alarm glede zavajajočega in zdravju nevarnega oglaševanja prehranskega dopolnila ‘Inspilar’, ki naj bi služilo za zdravljenje sladkorne bolezni. Kriminalci so tedaj objavili lažni intervju z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in za nameček na lažni kopiji medijskega portala 24ur.com.

Tovrstna goljufiva ponudba se sicer novembra lanskega leta ni pojavila prvič, zato je bilo moč pričakovati tudi nadaljevanje zgodbe in dejansko se je prejšnji teden pojavil nov lažni intervju. Tokrat je bila zlorabljena identiteta znane infektologinje dr. Bojane Beović, prek nje pa so promovirali prehransko dopolnilo Uromexil forte, ki služi za obnavljanje potence oz. zdravljenje impotence.

Nazadnje pa je včeraj sledilo še tretje obvestilo Zdravstvenega inšpektorata (ZI) in sicer glede nezakonite promocije prehranskega dopolnila KETO Diet 20 kapsul. Spletni kriminalci so namreč te dni objavili nove reklamne članke z izmišljenimi intervjuji in tudi z ukradenimi fotografijami prepoznavnih medijskih osebnosti Ane Marie Mitič in Nuše Lesar. Vse te lažne objave pa so lahko zelo nevarne za zdravje posameznikov.

»Članki vsebujejo tudi lažne strokovne komentarje neobstoječih zdravstvenih delavcev ter lažne izjave strokovnih združenj. Pojavlja se tudi spletna stran, ki posnema videz znanega spletnega portala (24ur.com). Potrošnike opozarjamo, da naj ne nasedajo tovrstnim prevaram in naj pred nakupom vedno preverijo naziv in naslov ponudnika,« med drugim opozarjajo z ZI.

O podobnem primeru lažnega intervjuja z Ano Mario Mitič so javnost obvestili že 5.  maja lanskega leta, za promocijo istega izdelka pa so bile v preteklosti zlorabljene tudi fotografije voditeljice Lorelle Flego, o čemer so javnost obvestili 4.  januarja leta 2021. V vseh tekstih prihaja tudi do slovničnih napak, ki hkrati najbrž kažejo na slovanski izvor avtorja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.