Naslovnica Gospodarstvo Uspešno Zeleno shemo slovenskega turizma bi radi razširili v evropsko

Uspešno Zeleno shemo slovenskega turizma bi radi razširili v evropsko

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska potovalna komisija ETC letos obeležuje 70 let obstoja, Slovenija pa 25 let članstva v tej organizaciji. Danes ETC šteje 33 članic, od leta 1993 pa je članica tudi Slovenija, ki se danes zavzema za oblikovanje Evropske zelene sheme turizma.

Ob okroglih obletnicah je Slovenija prek STO ponudila svojo vizijo Evropske zelene sheme turizma (foto: slovenia.info)

 

Leta 1948 je na Norveškem 19 evropskih nacionalnih turističnih organizacij združilo moči in ustanovilo Evropsko potovalno komisijo (European Travel Commission – ETC). V tistem obdobju so bili cilji ETC tesnejše sodelovanje članic in povečanje zavedanja o pomenu turizma pri oblikovanju gospodarstva povojne Evrope. Danes ETC šteje 33 članic, od leta 1993 pa je članica tudi Slovenija, so spomnili pri Slovenski turistični organizaciji STO.

Osrednje poslanstvo ugledne institucije, kot je ETC,  je sodelovanje in povezovanje evropskih nacionalnih turističnih organizacij s ciljem promocije Evrope kot turistične destinacije na oddaljenih trgih. Med ključnimi aktivnostmi je tudi izmenjava podatkov in strokovnih znanj ter krepitev trajnostnega razvoja evropskega turizma.

Od ustanovitve je ETC izvedla vrsto marketinških kampanj, kjer je na prekomorskih trgih predstavljala Evropo kot privlačno turistično destinacijo. Prav tako je izvedla številne raziskave ter tesno sodeluje z Evropsko komisijo, OECD, UNWTO ter drugimi institucijami. Ob jubileju je ETC pripravila izdajo posebne publikacije ter razstavo o zgodovini institucije od ustanovitve do danes.

Obeležitev okroglega in častitljivega jubileja je potekala pred dnevi v belgijskem Antwerpnu, ob izvedbi 96. generalne skupščine ETC, na kateri je direktorica STO, mag. Maja Pak, opozorila na nujnost oblikovanja konkretnih ukrepov na področju pospeševanja trajnostnega turizma kot ene od prioritet ETC in predstavila idejo o oblikovanju Evropske zelene sheme (European Green Tourism Scheme – EGTS).

Predlog temelji na izkušnjah oblikovanja in implementacije Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST), nacionalnem certifikacijskem programu, ki temelji na mednarodnih kriterijih trajnosti in ki je zgolj v treh letih kar 64 turističnim destinacijam, ponudnikom, agencijam in atrakcijam podelil znak Slovenia Green.

Slovenija je bila s trajnostno zavezo in njeno uspešno implementacijo z ZSST v zadnjih letih deležna posebne pozornosti mednarodne strokovne in splošne javnosti, zato bi sedaj svoje dobre prakse želela ponuditi ostalim evropskim državam.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.