Naslovnica Gospodarstvo Ukrepi za pomoč gospodarstvu po poplavah

Ukrepi za pomoč gospodarstvu po poplavah

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je predstavilo svoje aktivnosti in najnovejše ukrepe za pomoč v poplavah prizadetemu segmentu slovenskega gospodarstva.
Ukrepi za pomoč gospodarstvu po poplavah

Še en od katastrofalnih prizorov, zaradi katerih slovensko gospodarstvo potrebuje pomoč (foto: gov.si/MGTŠ)

Z Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport (MGTŠ) so najprej navedli, da so trenutno najpomembnejši ukrepi za ohranitev delovnih mest ukrepi za subvencioniranje dela. Prvi ukrep govori o 80-odstotnem subvencioniranju čakanja na delo, ki bo veljalo za 3 mesece, z možnostjo podaljšanja še za 3 mesece. Prav tako bo država podjetjem v celoti subvencionirala strošek odsotnosti zaradi nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile.

»Samozaposleni, družbeniki in delničarji bodo prejeli pomoč v višini 1.200 evrov mesečno, samozaposlenim v kulturi 760 evrov mesečno, kmetje pa 1.020 evrov mesečno. Pomoč bodo tisti, ki so bili prizadeti od poplav, lahko prejemali za obdobje od avgusta do decembra letošnjega leta 2023. Podjetja bodo lahko prejela predplačila za škodo in sicer v višini do 10 odstotkov celotne ocenjene škode.

S tem ukrepom je predvideno sofinanciranje nastale škode na strojih in opremi, zalogah in izpadu prihodka,« so pojasnili z MGTŠ. Nov Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč naj bi omogočila pripravo Programa odprave posledic škode v gospodarstvu, po katerem bodo lahko oškodovana podjetja prejela tudi pomoč v višini do 60 odstotkov. Poleg tega so za zagotavljanje likvidnosti podjetij predvideli dva ukrepa.

Prvi ukrep s tega področja prinaša skupno 130 mio evrov sredstev v okviru novele Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, drugi ukrep pa omogoča finančni inženiring v obliki posojilnega sklada v vrednosti 100 mio in garancijske sheme v enaki višini za investicije v osnovna in obratna sredstva. Poleg tega so omenili še odlog plačila kreditov iz javnih skladov, podaljšanje projektnih rokov in uporabo blagovnih rezerv.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.