Naslovnica Svet & EU Ukrajinci ne potrebujejo besed, ampak orožje in strelivo  

Ukrajinci ne potrebujejo besed, ampak orožje in strelivo  

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament je včeraj sprejel novo resolucijo, v kateri so poslanci zagotovili, da se bo Ukrajini vojaško pomagalo tako dolgo, kot bo potrebno. Poleg tega naj bi s strani EU zaplenjena ruska sredstva kar namenili za obnovo Ukrajine, še dodatno zaostrili sankcije proti Rusiji ter pospešili pristopna pogajanja z Ukrajino. Ukrajinci medtem nujno potrebujejo orožje in strelivo, ne pa obljube in pompozne fraze.
Ukrajinci ne potrebujejo besed, ampak orožje in strelivo  

Ukrajinski vojak opazuje razdejanje v enem od mest po ruskem bombardiranju (foto: multimedia.europarl.europa.eu)

Poslanci Evropskega parlamenta so v resoluciji pred prvo obletnico ruske vojaške intervencije proti Ukrajini, ki bo na vrsti 24. februarja, ponovno odločno obsodili agresijo ter spet poudarili svojo solidarnost z ljudmi in z voditelji te nesrečne države. Poleg so tega zahtevali, da bi s strani EU zaplenjena ruska sredstva kar namenili za obnovo Ukrajine, dodatno zaostrovanje sankcij proti Rusiji ter začetek pristopnih pogajanj Komisije EU in Sveta EU z Ukrajino.

Želje poslancev Evropskega parlamenta po nadaljnjem kaznovanju Rusije in pomoči Ukrajini so povsem jasne, vendar so nekatere ideje malce sporne. Da bi zaplenjena ruska sredstva kar vzeli in namenili za obnovo Ukrajine – to se zdi precej podobno navadni tatvini. Še bolj pa bode v oči, da poslanci pozivajo k resni obravnavi dostave bojnih letal, helikopterjev, ustreznih raketnih sistemov in znatnega povečanja streliva v Ukrajino.

Poslanci torej sploh niso zahtevali dostave orožja in municije, ampak so zahtevali le resen razmislek o tem. Kljub temu pa v istem sporočilu trdijo, da se mora Ukrajina ne le braniti, ampak tudi ponovno pridobiti popoln nadzor nad vsem svojim mednarodno priznanim ozemljem. Oboroženi samo z resnimi razmisleki Ukrajinci zagotovo ne bodo premagali Rusov in jih pregnali s Krimskega polotoka. Ukrajinci za zmago potrebujejo orožje in strelivo, ne pa lepe fraze.

Prav tako je čudno, da evro-parlamentarci niso zahtevali takojšnji začetek pristopnih pogajanj, ampak so predlagali, naj si naj si Ukrajina, Svet EU in Komisija EU prizadevajo za začetek pristopnih pogajanj še letos. Prizadevati se za začetek seveda ni enako, kot pa začeti.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.