Naslovnica Kronika Policijska akcija je že startala, v soboto je na vrsti nočni maraton

Policijska akcija je že startala, v soboto je na vrsti nočni maraton

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se je pričela nova obsežna preventivna akcija Policije za varnost v prometu. Tokrat je posvečena preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Trajala bo vse do torka, 10. maja, v soboto pa bo v sklopu akcije potekal tudi skupni evropski maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov.
Policijska akcija je že startala, v soboto je na vrsti nočni maraton

Policisti bodo intenzivno preverjali prisotnost alkohola v izdihanem zraku (foto: policija.si)

V prvi od treh za letos predvidenih akcij nadzora prometa oziroma preprečevanja voženj pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi bodo policisti vse do prihodnjega torka v sklopu svojih rednih nalog in prek nekaj poostrenih nadzorov podrobno preverjali stanje voznikov na slovenskih cestah. Poleg tega bo prav med akcijo potekal tudi skupni evropski maraton nadzora psihofizičnega stanja voznikov.

Maraton se bo pričel v soboto, 7. maja, ob 18. uri in bo trajal vse do 6. ure naslednjega dne – nedelje, 8. maja. V tem času lahko vozniki po vsej Sloveniji pričakujejo povečano število policijskih kontrol. »Namen poostrenih nadzorov je ozaveščati ljudi o tem, kako nevarna je vožnja pod vplivom različnih substanc, ki slabijo naše psihofizične sposobnosti, in v čim večji meri preprečiti takšno neodgovorno udeležbo v prometu.

Policija in Agencija za varnost prometa opozarjata, da se z višanjem stopnje alkohola v krvi nadzorni centri možganov drug za drugim ‘izklapljajo’, nadzor pa prevzemajo avtonomni centri. Večajo se vidne posledice na vidu, ravnotežju in pri reakcijskem času. To ima za volanom številne, lahko tudi usodne posledice,« so med drugim sporočili s Policije, ki se bo lotila tudi ozaveščevalne kampanje tudi prek spletnih strani in družbenih omrežij.

Kampanjo so poimenovali ‘Kolk’r kapljic, tolk’ nesreč, vozi trezen, sprav’ se v red’. Aktivnosti, povezane z nadzorom psihofizičnega stanja voznikov, so sicer usklajene po vseh državah članicah EU in jih koordinira evropska zveza prometnih policij ROADPOL.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.