Naslovnica Šport Tudi slovenska reprezentanca z vabilom za svetovno prvenstvo

Tudi slovenska reprezentanca z vabilom za svetovno prvenstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
V soboto bo na vrsti žreb za svetovno rokomet no prvenstvo, ki ga bosta prihodnje leto skupaj gostili Poljska in Švedska. Nepričakovano bo v žrebu tudi Slovenija, ki se na prvenstvo ni uvrstila prek kvalifikacij, ampak jo je mednarodna rokometna zveza v zadnjem hipu povabila na prvenstvo. Podobno je EHF ta teden že povabila RK Krim Mercator in RK Celje Pivovarna Laško v Ligo prvakov, katere žreb bo že v petek.
Tudi slovenska reprezentanca z vabilom za svetovno prvenstvo

Slovenija na zadnjih kvalifikacijskih tekmah proti Srbiji ni blestela, morda bo na SP bolje (foto: FB RZS)

Eni se v reprezentancah mučijo prek kvalifikacij za največja svetovna rokometna tekmovanja, drugi pa se na klubskih nivojih trudijo glede zagotavljanja dovolj visokega letnega proračuna za sestavo čim bolj kakovostne ekipe. Toda slovenska moška rokometna reprezentanca, kot slovenske prvakinje iz RK Krim Mercator in tudi prvaki RK Celje Pivovarna Laško zadnjo sezono niso bili preveč uspešni v mednarodnih tekmovanjih.

Potem pa se je zaradi sankcij proti Rusiji in Belorusiji nenadoma vse spremenilo in mednarodna rokometna zveza EHF se je za popolnitev tekmovanj namesto za dodatne kvalifikacijske tekme raje odločila, da bo razdelila t. i. ‘wild card-e’. Tako so s  posebnimi povabili funkcionarji EHF kar sami določili, kdo bo nastopal v tekmovanju. To ni ravno v skladu s temelji športa, a je potrebno v sodobnem svetu vseskozi paziti na stroške in zato so se kriteriji malce spremenili.

Tako so na EHF najprej ta teden dopolnili moško in žensko Ligo prvakov. Klube, med katerimi sta bila tudi slovenska RK Krim Mercator in RK Celje Pivovarna Laško, so določili na podlagi pretežno komercialnih kriterijev – primernost prizorišča, število gledalcev, dosedanji nastopi v tekmovanju, televizijska ter marketinška in medijska izhodišča. Žreb skupin prvega dela nove sezone Lige prvakov bo sicer na vrsti že v petek, ob 11. uri na Dunaju.

Podoben scenarij se je nato ponovil še na reprezentančnem nivoju. EHF je včeraj na prihodnje svetovno prvenstvo posebej povabila Slovenijo (ki je sicer nazadnje izgubila kvalifikacije s Srbijo) in Nizozemsko (kjer se je ženski rokomet že povzpel med globalno elito, sedaj pa bi radi bližje vrhu potisnili tudi moški rokomet).  Na prihodnjem SP bo nastopilo kar 17 evropskih reprezentanc, 5 iz Azije, 5 iz Afrike, 1 iz Severne Amerike ter 4 iz južnega in srednjega dela Amerike.

Svetovno prvenstvo bo na sporedu med 11. in 29. januarjem prihodnjega leta v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Jönköpingu in Kristianstadu na Švedskem ter v Krakovu, Gdansku, Katovicah in Plocku na Poljskem. Slovenija bo na tem SP nastopila že desetič, največji uspeh pa je zabeležila leta 2017 v Franciji, ko je osvojila bronasto medaljo.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.