Naslovnica Slovenija Tudi National Geographic hvali Ljubljano, EU-prestolnico trajnostnega razvoja

Tudi National Geographic hvali Ljubljano, EU-prestolnico trajnostnega razvoja

Avtor: Spletno Uredništvo

 Slovenska prestolnica Ljubljana je v zadnjih dneh dobila kar dve prestižni mednarodni priznanji. Najprej je v Bruslju prejela nagrado za najboljše evropsko mesto na področju trajnostnega razvoja, nato pa jo je tudi National Geographic uvrstil med voidlnih 25 mest po vsem svetu, ki so se zavezala k zero-waste (nič odpadkov). 

V ocenjevanje letošnje prve izvedbe projekta EU se je prijavilo 38 mest iz 19 držav članic, v finale jih je prišlo 9, zmagala je Ljubljana (foto: Nigle Swales/flickr.com) 

 

National Geographic je Ljubljano uvrstil med vodilnih 25 mest po vsem svetu, ki so se zavezala k zero-waste (nič odpadkov) družbi. Posamezniki in skupnosti, ki se pridružujejo v boju proti onesnaževanju, po mnenju National Geographica dokazujejo, da je na področju odpadkov manj res več – več zdravja, varnosti in trajnosti – za ljudi in za naš planet. Na seznamu 25 mest, ki so v procesu doseganja zero-waste okolja naredili največ, se je znašla tudi Ljubljana.

Glede Ljubljane so zapisali, da si je Mestna občina Ljubljana že leta 2014 kot prva prestolnica v Evropi zastavila cilj postati zero-waste mesto. Z jasnimi cilji, aktivnostmi in učinkovito komunikacijo glede pomena zmanjševanja količine odpadkov in njihove ponovne uporabe so v Ljubljani odpravili potrebo po sežigalnici, leta 2016 pa postali tudi zelena prestolnica Evrope.

V Ljubljani, prvi evropski »zero waste« prestolnici, imajo med vsemi glavnimi mesti osemindvajseterice držav EU najboljši sistem ravnanja z odpadki, ki je vzor drugim evropskim državam in dosegajo najvišji delež ločeno zbranih odpadkov v gospodinjstvih. Po mnenju National Geographica so na dobri poti, da dosežejo 80 % delež ločenega zbiranja in prepolovijo količino preostalih odpadkov do leta 2025.

In kaj Zero Waste strategija pravzaprav pomeni? Strategija Zero Waste predtavlja uresničevanje koncepta preprečevanja ali zmanjševanja nastajanja odpadkov pri izvoru. Zero Waste je ravnanje z odpadki, ki ne vključuje odlagališč in sežigalnic. Odlaganje, sežiganje in reciklaža si med seboj nasprotujejo, saj tekmujejo za iste odpadke, so še zapisali pri Slovenski turistični organizaciji, oziroma na Mestni Občini Ljubljana.

Na Evropski dan turizma pa je v okviru projekta Evropska prestolnica pametnega turizma Ljubljana v Bruslju prejela nagrado za najboljše evropsko mesto na področju trajnostnega razvoja. Tako je konec septembra odločila skupina neodvisnih strokovnjakov in predstavnikov Evropske komisije, parlamenta EU in drugih na podlagi kandidature, s katero so v Bruslju predstavili najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Projekt sicer predstavlja novo pobudo Evropske komisije za povečanje prepoznavnosti Evrope kot turistične destinacije in vzpostavitve platforme za izmenjavo najboljših praks na področju turizma med evropskimi mesti. Predstavniki desetih finalistk so konec septembra v Bruslju svoje kandidature podrobneje predstavili pred izbrano evropsko žirijo, ki je odločila, da prvi naziv Evropska prestolnica pametnega turizma 2019 prejmeta Helsinki in Lyon, medtem ko je Ljubljano razglasila za najboljšo na področju trajnostnega razvoja.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.