Naslovnica Kronika Trije Slovenci med najbolj iskanimi evropskimi kriminalci

Trije Slovenci med najbolj iskanimi evropskimi kriminalci

Avtor: Spletno Uredništvo
Združenje evropskih policij Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) sta včeraj pričela z novo kampanjo. Kampanjo so poimenovali ‘Lahko jih pomagate razkriti. #GameOver’. Med najbolj iskanimi kriminalci v EU so tudi trije slovenski državljani (in ne le dva, kot so napačne podatke policije povzeli nekateri slovenski mediji).
Trije Slovenci med najbolj iskanimi evropskimi kriminalci

Do danes na primer še vedno niso aretirali enega od roparjev sefov SKB-ja (foto: eumostwanted.eu)

Združenje evropskih policij Europol in Evropska mreža skupin za aktivno iskanje pobeglih oseb (ENFAST) sta včeraj prek spleta objavila zbirko tiralic za trenutno najbolj iskanimi kriminalci po državah EU. Z novo kampanjo ‘Lahko jih pomagate razkriti. #GameOver’ želijo spodbuditi ljudi, da jim z anonimnimi namigi pomagajo najti te iskane ljudi, ki so hkrati pomembni člani organiziranih kriminalnih združb.

Pri Europolu so v ta namen pripravili tudi video, med tiralicami pa se je znašla pisana druščina z vseh koncev Evrope. Med njimi je najbolj znan 60–letni šef ene od sicilijanskih mafijskih družin Matteo Messina Denaro, ki je bil v odsotnosti že obsojen na dosmrtno ječo, italijanske oblasti pa ga zaman iščejo že od leta 1993. Nekateri od kriminalcev na seznamu so še posebej označeni kot nevarni, med njimi pa je tudi Mladen Samardžija.

Mladen Samardžija – Maki, ki ima poleg slovenskega tudi državljanstvo BiH, je bil rojen leta 1990, obdolžen pa je kaznivega dejanja neupravičenega prometa s prepovedanimi drogami. Iščejo ga tudi zato, ker se ni pojavil na sodišču, ko bi se moral. Drugi Slovenec, ki je na seznamu, je Aleš Pevec. Pevec ima 37 let, obsojen pa je bil na 8 let in 6 mesecev zapora zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in prometa s prepovedanimi drogami.

Slovenska Policija pa presenetljivo v svojem sporočilu za javnost sploh ni omenila tretje osebe s slovenskim državljanstvom, ki se je znašla med najbolj nevarnimi kriminalci v Evropi. To je namreč Radomir Cvijanović, ki je povezan s slavnim ropom sefov banke SKB. »Cvijanović Radomir je 31.10. 2005 v Ljubljani na naslovu Slovenska cesta 56 skupaj z drugimi sostorilci vlomil v bančni trezor SKB banke d.o.o., natančneje v 428 sefov.

Protipravno so si odtujili 19.903.924,00 EUR gotovine in več vrednejših predmetov v vrednosti najmanj 13.000.000,00 EUR. Poskušali so vlomiti še v 29 sefov, a neuspešno. Obstaja tudi možnost, da je Cvijanović svoj videz spremenil z operacijo. Zavedajte se, da je ubežnik lahko nevaren in oborožen,« piše na tiralici.

Sicer pa letošnja ni prva kampanja najbolj iskanih, ampak so evropske policije od leta 2016 objavile 335 tiralic in nato aretirale 120 ljudi, od katerih 43 prav po zaslugi kampanje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.