Naslovnica Svet & EU Tokrat kar 7,5 milijarde evrov za Sirijo

Tokrat kar 7,5 milijarde evrov za Sirijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Ta teden je v Bruslju potekala 8. konferenca o ‘Podpori prihodnosti Sirije in regije’, ki jo je gostila Evropska unija. Donatorska skupnost je tam obljubila nova nakazila v skupni vrednosti, ki znaša kar 7,5 milijarde evrov.
Tokrat kar 7,5 milijarde evrov za Sirijo

Prizor z ‘Dneva dialoga ‘ – enega od spremljevalnih dogodkov (foto: eeas.europa.eu)

Na ministrskem srečanju v prestolnici Belgije so se tokrat zbrali predstavniki držav članic Evropske unije, sosednjih in drugih partnerskih držav, mednarodnih organizacij vključno z Združenimi narodi ter seveda tudi mednarodnih finančnih institucij. Cilj te 8. konference o ‘Podpori prihodnosti Sirije in regije’ je bil dogovor o dodatni finančni podpori za reševanje nujnih potreb Sircev in njihovih gostiteljskih skupnosti v širši regiji.

Donatorska skupnost je v Bruslju Sircem obljubila nova nakazila v skupni vrednosti, ki znaša kar 7,5 milijarde evrov. Od tega je 5 milijard evrov nepovratnih sredstev in 2,5 milijarde evrov posojil (za leto 2024 in pozneje). »Skupna številka vključuje 2,12 milijarde evrov, ki jih je obljubila EU za leti 2024 in 2025, kar je med konferenco napovedal visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko/podpredsednik Evropske komisije Josep Borrell.

Skupni znesek, ki so ga obljubile EU in njene države članice, je znašal skoraj 6 milijard EUR, s čimer so bile ponovno potrjene kot največji donator za odziv v Siriji. Od leta 2011 so Evropska unija in njene države članice največje donatorke humanitarne in odpornostne pomoči Siriji in regiji, ki so do danes zagotovile več kot 33 milijard EUR kot odgovor na sirsko krizo,« so pojasnili v izjavi za javnost Komisije EU.

Financiranje je ključnega pomena za pomoč tistim v stiski v Siriji in v sosednjih državah, kamor so se zatekli sirski begunce. Zasedanje se je sicer zaključilo z objavo dogovorjenega zneska s strani komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča. Vzporedno s konferenco pa se je zvrstilo okrog 50 spremljevalnih dogodkov, v sklopu pestrega kulturnega programa, ki je predstavljal sirsko umetnost in glasove v Bruslju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.