Naslovnica Gospodarstvo Napoveduje se cela serija davčnih novosti

Napoveduje se cela serija davčnih novosti

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Ministrstva za finance so napovedali davčne novosti, katerih cilji so ustvarjanje spodbudnega okolja za razvojne kadre, dodatno okrepiti slovensko gospodarstvo in zagotoviti večje dodane vrednosti. Gre za prvi bolj obsežen paket davčnih sprememb, ki naj bi pričele veljati že prihodnje leto.
Napoveduje se cela serija davčnih novosti

Vrsta davčnih sprememb naj bi precej pomagala slovenskemu gospodarstvu (foto: pxhere.com)

Gospodarstveniki že dlje časa opozarjajo, da je davčna politika do njih neustrezna, saj prevelika davčna obremenitev v naši državi zmanjšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Kot kaže, se na tem področju nekaj le premika, saj so z Ministrstva za finance (MF) pravkar napovedali prvi paket davčnih novosti. Cilji sprememb so zagotavljanje produktivnosti in konkurenčnosti slovenske ekonomije ob hkratni vzdržnosti javnih financ.

“Ključni del paketa davčnih sprememb bodo razvojno naravnani ukrepi s ciljem podpore dejavnostim in zaposlenim z višjo dodano vrednostjo za naslavljanje hitrejšega zmanjševanja zaostanka za državami, ki veljajo za inovacijske voditeljice. Z uvedbo ugodnejše davčne obravnave v obliki zmanjšane dohodnine v višini 7 % prejete plače bomo podprli pogoje za dvig dodane vrednosti gospodarstva.

Gre za ukrep, namenjen privabljanju visoko kvalificiranih kadrov. Poleg tega bomo olajšali nagrajevanje delavcev z delnicami in deleži, naslovili pa bomo tudi izzive inovativnih zagonskih podjetij pri nagrajevanju zaposlenih in zagotavljanju ustrezne likvidnosti v začetnih fazah poslovanja,” so o prvem delu paketa davčnih sprememb, ki bodo predvidoma pričele veljati na začetku naslednjega let, napovedali z MF.

V drugem delu paketa pa bodo uvrščeni ukrepi za izboljšanje mednarodne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva in povečanje pravičnosti davčnega sistema. Tako se obeta več ukrepov na področju davka na dodano vrednost in podaljšanje obdobja koriščenja olajšav za zeleni in digitalni prehod (iz 1 na kar 5 let). Poleg tega bodo iz obdavčitev izključili plačila za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki za kmetijsko dejavnost.

V tretjem delu paketa pa se bodo posvetili še drugim politikam in ciljem – obdavčitev sladkih (z dodanim sladkorjem) in energijskih pijač se bo iz splošne stopnje 9,5 % dvignila na 22 %, dvignile pa se bodo tudi trošarine na alkohol in alkoholne pijače (brez vina), vse za podporo ciljem na področju javnega zdravja.

Obetajo se torej spremembe pri Zakonu o dohodnini, Zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, Zakonu o davku na dodano vrednost, Zakonu o davčnem postopku, Zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin ter v Uredbo o določitvi zneska trošarin za alkohol in alkoholne pijače.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.