Naslovnica Kronika Tako na zemlji, kot tudi na nebu

Tako na zemlji, kot tudi na nebu

Avtor: Spletno Uredništvo
Predstavniki policije in letalski inšpektorji so v nedeljo na območju slovenskega dela Istre opravili prvi skupni nadzor nad uporabo brezpilotnih zrakoplovov. Kot se različnim državnim službam kar pogosto dogaja, pa niso dovolj dobro preverili vremenske napovedi. Zaradi slabšega vremena v nedeljo namreč niso zaznali prav nobene kršitve.
Tako na zemlji, kot tudi na nebu

Prizor s prve skupne akcije novopečenih zračnih redarjev (foto: policija.si)

Slovenska Policija in Javna agencija za civilno letalstvo RS sta v nedeljo v bližini portoroškega letališča opravila prvi skupni nadzor nad operatorji brezpilotnih zrakoplovov (dronov), oziroma ‘pilotov na daljavo’. Lokacijo so izbrali zaradi bližine letališča Portorož in turistične priljubljenosti občine Piran, kjer bi bila zaradi morebitnih kršitev zakonodaje tveganja za zračni promet in za lokalno prebivalstvo precej večja.

»Nadzor je med 11. in 15. uro potekal na različnih lokacijah na območju Portoroža z okolico, in sicer z uporabo opreme za odkrivanje prisotnosti brezpilotnih zrakoplovov v zraku. Iz javno dostopnih objav na družbenih omrežjih je mogoče zaslediti, da se aktivnosti z brezpilotnimi zrakoplovi na območjih, kjer je potekal poostren nadzor, dejansko izvajajo,« so zapisali v sporočilu za javnost slovenske Policije.

Očitno pa tokrat niso dovolj dobro preverili vremenske napovedi, saj v času nadzora ni bil zaznan ali izsleden noben kršitelj, za kar so okrivili slabše nedeljsko vreme in s tem povezan manjši obisk ljudi. Sicer za drone veljajo podobna pravila o registracijah in vožnji, kot za ostali promet. »Prekršek iz 4. odstavka 10. člena uredbe pomeni, da se z globo 400 evrov kaznuje posameznik, ki je operator sistema brezpilotnega zrakoplova, če ni registriran v skladu s 14. členom Izvedb. uredbe 2019/947/EU.

Za lažjo predstavo je taka registracija ekvivalentna npr. registraciji osebnega vozila,« so nekaj najpomembnejših detajlov novih zakonskih predpisov nanizali na Policiji in spomnili, da morajo po novem piloti nekaterih dronov opraviti tudi usposabljanje z izpitom vožnje, sicer sledi globa.

Poleg letalskih inšpektorjev so tokrat v nadzoru neba nad Portorožem sodelovali predstavniki Policijske uprave Koper ter Uprave uniformirane policije ter Urada za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi. V kratkem bodo takšni nadzori redno potekali povsod po Sloveniji, sicer pa lahko kazni izreče tudi občinsko redarstvo.

 

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.