Naslovnica Šport Start evropskega nogometnega prvenstva, zapleti v Braziliji

Start evropskega nogometnega prvenstva, zapleti v Braziliji

Avtor: Spletno Uredništvo
Pojutrišnjem se v Rimu pričenja lani preloženo evropsko nogometno prvenstvo. Prva tekma bo med Italijo in Turčijo, finale bo na londonskem Wembleyu, Euro 2020 pa bo skupaj gostilo kar 11 držav. Medtem ko bo evropsko nogometno prvenstvo predvidoma potekalo brez večjih zapletov, pa se spet zapleta z južnoameriško Coppo Americo.
Italijanska nogometna reprezentanca bo otvorila Euro 2020 s tekmo proti Turčiji (foto: FB FIGC)

V petek se v Rimu ob 21. uri z obračunom med Italijo in Turčijo pričenja Euro 2020. Na lani preloženem evropskem nogometnem prvenstvu bo sodelovalo 24 reprezentanc, ki so razdeljene v 6 skupin. To EP bo odšlo v anale po rekordnem številu držav gostiteljic. Kar 11 različnih evropskih držav bo namreč gostilo tekme Eura 2020. Sicer jih je bilo prvotno predvidenih 12, a so se Irci zaradi pandemije raje odrekli gostiteljstvu.

Nedvomno se obetajo izjemno zanimivi boji, saj so vse skupine izenačene, kot še najbrž nikoli doslej. V skupini A so Italija, Turčija, Švica in Wales, v skupini B Belgija, Danska, Finska in Rusija ter v skupni C Avstrija, Ukrajina, Nizozemska in Severna Makedonija. V skupini D so Hrvaška, Anglija, Češka in Škotska, v skupini E Poljska, Slovaška, Španija in Švedska, v ‘skupini smrti ‘ F pa Francija, Nemčija, Portugalska in Madžarska.

Veliki finale Eura 2020 bo v nedeljo, 11. julija, na londonskem Wembleyu. Medtem ko bo evropsko nogometno prvenstvo predvidoma potekalo brez večjih zapletov, pa se spet zapleta zgodba z južnoameriško Copo Americo. Celinsko tekmovanje južnoameriških reprezentanc bi morali prvotno skupaj gostiti Argentina in Kolumbija, a sta prejšnji mesec obe odpovedali gostiteljstvo. Tekmovanje so nato premestili v Brazilijo, kjer pa se sooča z vse večjim odporom.

Tako se je nazadnje oglasili tudi zvezdniki brazilske nogometne reprezentance, ki so javno nasprotovali svoji vladi in nogometni zvezi. Izjavili so, da bodo sicer vedno in povsod igrali za zeleno-zlate reprezentančne barve, a da nima smisla gostiti prvenstvo v državi, kjer še vedno vlada izjemno huda kriza zaradi pandemije koronavirusa, kjer je bilo doslej skoraj pol milijona mrtvih in kjer je baje stopnja smrtnosti za ZDA druga najvišja na svetu.

Sicer bo 10 reprezentanc Cope Americe razdeljenih v severno in južno skupino. V južni A skupini so Argentina, Urugvaj, Paragvaj, Bolivija in Čile, v severni B skupini pa so Brazilija, Venezuela, Peru, Ekvador in Kolumbija. Prva tekma bo v nedeljo 13. junija med Brazilijo in Venezuelo, odigrana pa bo na stadionu Garrinche v prestolnici Brasiliji. Veliki finale turnirja bo prav tako v nedeljo, 10. julija, a na Maracani v Riu de Janeiru.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.