Naslovnica Slovenija Strokovni posvet o gojenju in predelovanju konoplje

Strokovni posvet o gojenju in predelovanju konoplje

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes je potekal zanimiv strokovni posvet, ki sta ga organizirala Državni svet Republike Slovenije ter Društvo onkoloških bolnikov Slovenije. Govora je bilo o priložnostih uporabe konoplje v medicini in industriji. Vendar hkrati obstaja ogromno težav zaradi nerešenega statusa proizvodnje in prodaje ekstraktov iz konoplje, kar je siva cona v celotni EU.
Strokovni posvet o gojenju in predelovanju konoplje

Udeležba na posvetu je bila množična, čeprav interes slovenskih kmetov za gojenje konoplje upada (foto: MKGP)

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so sporočili, da so bila na posvetu, ki ga je gostil Državni svet RS, predstavljena ključna dejstva v razvoju uporabe konoplje na področju farmacije in medicine. Na tem dogodku, ki ga je soorganiziralo Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, je bila izpostavljena tudi vsestranska uporabnost konoplje v industriji in gospodarstvu.

»Konoplja se v Sloveniji lahko goji za namen pridelave semena za nadaljnje razmnoževanje, za proizvodnjo hrane in pijač, za pridobivanje substanc za kozmetične namene, za pridelavo vlaken, za krmo živali in za druge industrijske namene. V Sloveniji se lahko pridelujejo sorte, naštete v Skupnem katalogu sort poljščin (evropska sortna lista), objavljenem vsako leto v Uradnem listu Evropske unije.

Zadevne sorte ne smejo presegati 0,3 % vsebnosti tetrahidrokanabinola (THC). Nadzor nad pridelavo konoplje izvaja Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki pregleda in pobere vzorce na 30 odstotkih površin, posejanih s konopljo. Inšpekcija izvaja nadzor nad vsebnostjo THC v vzorcu,« so zapisali v sporočilo za javnost MKGP in dodali, da se obseg pridelave konoplje se v zadnjih letih v Sloveniji opazno zmanjšuje. Pri tem velja poudariti tri dejstva, ki jih z MKGP niso omenili.

Prvo je to, da bi lahko izdelki iz neškodljive naravne konoplje nadomestili ogromno izdelkov iz škodljive plastike. Drugo je dejstvo, da opraševanje polja navadne konoplje pomeni, da se bo vsebnost THC-ja v ilegalnih nasadih indijske konoplje nekaj kilometrov naokrog drastično zmanjšala. Tretje pa je dejstvo, da konopljino olje pomaga bolnikom pri rakavih obolenjih, kar je promoviral že nekdanji predsednik RS Janez Drnovšek.

Vseeno pa ni moč pričakovati, da bi se slovenski v zakonodaji in v zakonodaji EU kaj spremenilo. Tudi z MKGP so namreč priznali, da je največja težava glede nerešenega statusa proizvodnje in prodaje ekstraktov iz konoplje, kar je siva cona v celotni EU. Dodali so še informacijo, da trženje prehranskih dopolnil na osnovi ekstraktov iz konoplje ni legalno, pa čeprav so v redni prodaji praktično v celotni EU (?).

Iz nedavne preteklosti pa je znanih več primerov iz različnih držav EU in tudi iz Slovenije, ko so kmetje posadili navadno konopljo z vsemi potrebnimi dovoljenji pristojnega kmetijskega ministrstva. Kljub temu pa se je njiva kmalu znašla v preiskavi notranjega ministrstva, obkrožena s policijskimi trakovi. Navadna konoplja je za policijo sumljivo podobna ilegalni indijski konoplji in seveda so morali sumljive substance z njive najprej natančno analizirati.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.