Naslovnica Svet & EU Vojna v Ukrajini bo še marsikoga drago stala

Vojna v Ukrajini bo še marsikoga drago stala

Avtor: Spletno Uredništvo
Medtem ko prav nič še ne kaže, da bi v Ukrajini lahko v kratkem prišlo do zaustavitve spopadov in je ukrajinska stran v vse večjih vojaških težavah, pa je bilo v zadnjih dneh objavljeno poročilo z najnovejšo oceno stroškov vojne, obnove in okrevanja v Ukrajini. Dlje kot bodo spopadi trajali, več denarja bo potrebnega za odpravljanje vseh posledic.
Vojna v Ukrajini bo še marsikoga drago stala

Ukrajinski gasilci med intervencijo v bombardirani stavbi (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Ruske enote v Ukrajini vse bolj izkoriščajo svojo premoč v zraku, v tehniki in vsaj na določenih delih fronte tudi precejšnjo prednost v številu ljudi. Sicer Rusi zaradi odločnega ukrajinskega odpora napredujejo počasi, vendar je na primer mesto Avdijevka, ki je simbol obrambe Ukrajine že vse od leta 2014, pravkar zelo blizu popolne obkolitve. Trenutno imajo Rusi pobudo na skoraj vseh bojiščih, ukrajinska stan pa se tudi zdi v vse večjih težavah.

Ukrajinski predsednik Zelenski je pred dobrim tednom zamenjal poveljnika vojske Zalužnega in tudi poveljnika generalštaba Šaptala, kar je samo potrdilo novice o dolgotrajnih razhajanjih med predsednikom in vrhom ukrajinske vojske. Spori naj bi se vlekli že od lanske pomladi, že pred pričetkom poletne ukrajinske ofenzive, ki se je nato izkazala za neuspešno. Kljub zamenjavam pa prav nič ne kaže, da bi lahko v kratkem prišlo do zmagovitega preobrata ali vsaj do prekinitve spopadov.

Vseeno so se ta teden, ko se počasi izteka drugo leto vojne, sestali predstavniki Svetovne banke, Evropske komisije, Združenih narodov in ukrajinske vlade. V skupnem dokumentu so podali najnovejšo oceno stroškov vojne, obnove in okrevanja v Ukrajini. »Ti trenutno znašajo 452,8 milijarde evrov v naslednjem desetletju, kar je več od 383 milijard evrov, kot je znašala ocena pred enim letom.

Ukrajinske oblasti ocenjujejo, da bo samo leta 2024 država potrebovala približno 14 milijard evrov za prednostne naloge takojšnje obnove, s posebnim poudarkom na podpori in mobilizaciji zasebnega sektorja ter obnovi stanovanj, prometne in storitvene infrastrukture,« so zapisali v skupnem dokumentu in zaskrbljeno dodali, da je bilo za letos zagotovljenih približno 5,1 milijarde evrov – za pokritje vseh potreb v letu 2024 pa manjka še približno 8,9 milijarde evrov!

Velja poudariti, da gre le tudi v tem dokumentu le za začasne ocene, saj vojna še traja. Moč pa je izračunati, da so stroški od lanske ocene narasli kar za 70 milijard evrov. Napačne odločitve ukrajinskega političnega in vojaškega vrha pa ne stanejo drago le v finančnem smislu, ampak se odsevajo tudi v visokem številu nepotrebnih žrtev med ukrajinskimi vojaki v zadnjem letu.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.