Naslovnica Gospodarstvo Poseben obisk v Luki Koper

Poseben obisk v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Luke Koper d. d. so v zadnjem tednu prišle tri novice, med njimi pa iz več vzrokov izstopa predvsem obisk ogromne kontejnerske ladje francoskega ladjarja CMA CGM, ki sicer sodi med najpomembnejše ladijske prevoznike na svetu.
Poseben obisk v Luki Koper

Na tej ladji lahko naenkrat prevažajo neverjetnih 14.400 kontejnerjev (foto: luka-kp.si)

Družba CMA CMG obstaja od leta 1978, sedež ima v francoskem Marseillesu in se ne ukvarja le s prevozom klasičnih ladijskih tovorov, ampak v zadnjih letih vlaga tudi v letalstvo in v potniški ladijski promet. Poleg tega je s kitajsko družbo COSCO Shipping, tajvanskim Evergreenom in družbo Orient Overseas Container Line s sedežem v Hong Kongu del največjega globalnega zavezništva za ladijski prevoz kontejnerjev Ocean Alliance.

Ker zaradi novih napadov jemenskih Hutijev ladijski promet skozi Sueški prekop še naprej upada in se vse več prevoznikov odloča za pot okoli juga afriške celine, je za edino slovensko tovorno pristanišče vsak nov posel nenadoma postal še precej bolj pomemben, kot je bil na primer še v lanskem letu. V Luko Koper je ta tako teden priplula ogromna kontejnerska ladja družbe CMA CGM, poimenovana ‘ T. Roosevelt’.

Po nekdanjem ameriškem predsedniku poimenovana ladja v dolžino meri 366 metrov, široka je nekaj več kot 48 metrov in se ponaša s skupno kapaciteto 14.402 kontejnerskih enot (TEU). Z Luke Koper so pojasnili še, da je ‘ T. Roosevelt’ največja ladja ladjarja CMA CGM, ki je doslej obiskala koprsko pristanišče, še precej bolj pomembno pa je, da je vključena v direktno tedensko linijo med Evropo in Daljnim vzhodom.

Da je šlo za zelo pomemben poslovni dogodek, priča tudi prisotnost prav posebnih gostov. »Na povabilo predstavnikov francoskega ladjarja CMA CGM sta si ladjo ogledali njena ekscelenca Florence Levy, veleposlanica Francije v Republiki Sloveniji in predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan.

Gostje so v spremstvu članov posadke obiskali tako poveljniški most kot tudi strojnico. Ob koncu obiska je Kržanova veleposlanici predstavila organizacijo in delovanje pristanišča, ki so si ga nato tudi ogledali,« so o tem obisku zapisali v sporočilu za javnost Luke Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.