Naslovnica Kronika Spletni napad na portal predsednice pred obiskom z vrha NATO

Spletni napad na portal predsednice pred obiskom z vrha NATO

Avtor: Spletno Uredništvo
Spletni kriminalci so se včeraj spet lotili Predsednice Republike Slovenije Dr. Nataše Pirc Musar. Tokrat pa niso zlorabili njene fotografije za lažne spletne oglase, ampak je potekal kibernetski napad na njen spletni portal.
Spletni napad na portal predsednice pred obiskom z vrha NATO

Star poskus spletne prevare, ki je povezan s predsednico (foto: FB Varni na internetu)

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT so včeraj sporočili, da je bil okrog 15.30 zaznan kibernetski napad na spletni portal Predsednice Republike Slovenije Dr. Nataše Pirc Musar. Na invazivni spletni dogodek so se takoj odzvale vse pristojne institucije, SI-CERT pa je izvedel preventivno blokado zlonamernega prometa, zato je bil spletni portal nekaj časa začasno nedosegljiv.

»V primeru takšnega napada gre za usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost. Ne gre za vdor v strežnik ali infrastrukturo Urada predsednice RS, ampak za onemogočanje na daljavo. Takšne napade odzivni centri držav članic EU in NATO spremljamo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih se izvedejo običajni ukrepi za zamejitev napada,« so sporočili s SI-CERT.

Z Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost so še dodali, da je za vse dodatne informacije pristojen Urad Vlade RS za informacijsko varnost (URSIV) in Urad predsednice Republike Slovenije. Sicer pa je spletno mesto predsednice danes ponovno delovalo brez težav, današnja nova objava pa morda tudi razkriva, kaj je bilo v ozadju včerajšnjega kibernetskega napada.

Danes so namreč na portalu objavili novico, kako je slovenska predsednica, ki je obenem tudi vrhovna poveljnica slovenskih obrambnih sil, dopoldan sprejela generala Christopherja Cavolija, vrhovnega poveljnika zavezniških sil zveze NATO v Evropi. Slednji je v Sloveniji na uradnem obisku ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v to zavezništvo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.