Naslovnica Kronika Spletni kriminalci poskušajo krasti tudi prek nezaželene pošte

Spletni kriminalci poskušajo krasti tudi prek nezaželene pošte

Avtor: Spletno Uredništvo
S spletnega mesta Varni na internetu prijahajo nova in nova opozorila o spletnih prevarah. Tokrat so alarm zazvonili glede nezaželenih sporočil, za katera pogosto ne vemo, od kod prihajajo in zakaj prihajajo prav na naš e-naslov ali na našo telefonsko številko.
Spletni kriminalci poskušajo krasti tudi prek nezaželena pošte

Tudi med letošnjim ‘mesecem kiber-varnosti’ so se posebej posvetili močnejšim geslom (foto: FB Varni na internetu)

Če nenadoma pričnemo prejemati večje količine nezaželenih oz. spam sporočil s spletnih strani ali domnevnih storitev, na katere se nismo nikoli prijavili, potem je najbrž nekaj narobe. V takšnih primerih so velikokrat v ozadju spletni kriminalci, ki želijo s prevaro priti do našega denarja. Do naslova e-pošte ali telefonske številke pa so lahko prišli na več načinov, vendar pa vsaj za enega obstaja preprosta rešitev, kako to preveriti in po potrebi hitro odreagirati.

S spletnega mesta Varni na internetu so pojasnili, da je potrebno na spletnem mestu haveibeenpwned.com vpisati e-naslov in telefonsko številko, nato pa takoj dobimo odgovor, ali so se ti naši podatki nahajali na kateri od kompromitiranih baz podatkov. Če se izkaže, da je tako, potem je bolje nemudoma zamenjati e-naslov in sicer z novim, močnejšim naslovom.

Ta nov naslov naj bi podobno kot najbolj varna gesla vseboval male in velike črke, številke in posebne znake (oziroma ločila, ki jih program dovoljuje), prav tako naj bi bil čim bolj dolg. Podobno velja za telefonsko številko – če nenehno prejemate nezaželena obvestila, potem jo je bolje preveriti in po potrebi čim prej zamenjati. Na spletnem mestu Varni na internetu so tudi glede nezaželene pošte posneli poseben video iz serije ‘A si vedu’.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.