Naslovnica Kronika Spletni kriminalci merijo predvsem na podjetja

Spletni kriminalci merijo predvsem na podjetja

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenski Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je pravkar izdal Poročilo o kibernetski varnosti za leto 2021. Lani je bilo v Sloveniji zabeleženih 3177 incidentov, kar predstavlja 14,5 % povečanje v primerjavi z letom prej. Med incidenti so ponovno izstopali phishing napadi, vse več je prevar s kripto-valutami, najvišje posamično oškodovanje pa je znašalo 123.000 evrov.
Spletni kriminalci merijo predvsem na podjetja

Slovenska javnost se po zaslugi SI-CERT-a zelo dobro zaveda spletnih nevarnosti (foto: FB SI-CERT)

Lansko leto je po analizah Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT minilo v znamenju visokega števila razkritih ranljivosti. S SI-CERT-a ocenjujejo, da se nadaljuje se trend iz preteklih let, po katerem spletni kriminalci merijo predvsem na podjetja. Tudi najvišje lani ugotovljeno oškodovanje v višini prek 123.000 evrov sodi na področje infiltriranja v poslovne komunikacije podjetij.

»Zabeleženih je bilo 3177 incidentov, kar predstavlja 14,49 % povečanje v primerjavi z letom prej. V letu 2021 so na SI-CERT skupno obravnavali 3177 incidentov, med katerimi so tako kot zadnja leta prednjačili phishing napadi. Ti so se v primerjavi z letom 2020 povečali za skoraj 37 %, skupno pa so predstavljali skoraj tretjino vseh prejetih prijav. Čeprav gre za eno najstarejših vrst spletnih napadov, so še vedno relativno uspešni,« so pojasnili s SI-CERT-a.

Za veliko incidentov so bile krive zlonamerne kode , oz. ‘trojanski konji’, ki okužijo računalnike ter nato ukradejo shranjena gesla in digitalna potrdila. Ti se najpogosteje širijo prek priponk. Podobna vrsta nevarnost predstavljajo izsiljevalski virusi, pri čemer spletni kibernetski kriminalci ciljajo predvsem na podjetja, saj so za odšifriranje datotek običajno pripravljena plačati več kot posamezniki – tudi več milijonov evrov.

 Vse višja oškodovanja pa zaznavajo pri investicijskih prevarah s področja kriptovalut – najvišje zabeleženo oškodovanje v lanskem letu je znašalo 100.000 evrov, medtem ko se je povprečen znesek izgubljenega vložka gibal okoli 28.000 evrov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.